Populära länkar
Kategorier
FISKEMETODER
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga fiskare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Fiska från båt - Tips & Tricks
Fiska från båt - Tips och tricks
Att fiska från båt är enligt många den ultimata fiskeupplevelsen, frihetskänslan att ge sig ut på vattnet är oslagbar. Det spelar ingen roll om det är en mindre insjö, skärgård eller öppet hav - båten hjälper dig att hitta platser du aldrig skulle kunna nå från land.
Vad ska man tänka på innan man beger sig ut på böljan?
Oavsett om det är en enkel plastbåt i insjön, en trailerbåt eller båten som ska ta dig ut på öppet hav i exempelvis Norge kan det vara en god vana att besikta skutan innan avfärd.
Kontrollera följande:
Åror/paddel samt årtullar
Ankare och lina
Lanternor
Dödmansgrepp
Skrov och däck
Motor
Bränslesystem
Elsystem
Styr- och reglagesystem
En livsviktig del av utrustningen, som alltid ska vara med, är flytvästen. Alla i båten ska ha flytväst på sig, om olyckan är framme och en person skadar sig i samband med att hen faller i vattnet måste där finnas flythjälp.
Se över utrustningen och packa med dig:
Flytväst
Öskar
Brandsläckare
Hink
Lina att förtöja med
Drivankare
Extra kläder
Livlina
Pannlampa
Kniv
Verktygslåda
Powerbank och vattentätt mobilskal
Att ge sig ut på stora vatten med en allt för liten båt är ingen vidare bra ide, om det blåser upp kan den trevliga fisketuren lätt bli till en obehaglig upplevelse. I lugnt väder är det sällan några problem med en båt under fem meter även på större vatten eller öppen kust. Problemen uppstår när det blåser upp och vågorna blir större.
För att säkert vistas på öppen kust och hav bör din båt vara minst 6 meter och utrustad med vindruta, denna skyddar mot stänk från vågorna vid färd i stökigt väder. Vikten på båten spelar stor roll då en lätt båt studsar på vågorna medan en tung båt “skär” sjön på ett bättre sätt.
Viktigt här är också att verkligen kolla upp sjövädret, lyssna på sjörapporten - ge dig aldrig ut om det ska bli dåligt väder. Tänk även på hur du lastar båten och färdas inte för många personer i en allt för liten båt, detta gäller oavsett vattendrag och väder. Sunt förnuft måste här råda!
Att planera sin fiskedag kan vara en god ide, se ut intressanta platser på sjökortet eller med hjälp av kartfunktionen Google Earth och planera din dag. Är man helt ny på vattnet kan det vara en god ide att besöka flera platser som gärna ligger nära varandra. På detta sätt slösar du inte bort din ovärderliga tid på vattnet med att åka båt i “onödan”
Nyckeln i allt fiske är att hitta fiskeplatserna, dessa brukar ofta vara i anslutning till strukturer på botten, man brukar säga att 90% av fisken finner du i 10% av vattenmassan. För att finna dessa platser finns det hjälpmedel….
Det finns idag en hel del kringutrustning för båtfiskaren. Inget av detta är egentligen ett måste för att kunna fiska från båt men det är utan tvekan många gånger till stor hjälp. Att ha ett ekolod på båten är idag mer eller mindre standard.
Med ekolodets hjälp öppnar du ett "fönster" till världen under ytan. Visst kan det vara charmigt att planlöst bara fiska ute på sjön, men med hjälp utav ett ekolod (även de billigaste) får du ovärderlig information om livet under vattenytan.
Med ekolodets hjälp hittar du snabbt till grynnor, djupuddar och växtbälten ute i sjön och om ekolodet är kombinerad med en GPS finns även möjlighet att själv göra ditt eget sjökort över just dina fiskeplatser. Ovärderliga topografiska kartor, både ur ett fiskeperspektiv men även ur en säkerhetsaspekt. För fiskaren vill vi påstå att dessa kartor kommer bli som dina “skattkartor” där varje djupkurva har en egen färg, något som ger en tydlig bild över topografin under vattnet och det blir mycket lättare att förstå varför fisken befinner sig i specifika områden.
Ekolodets GPS (plottern) ger dig konkreta uppgifter om båtens läge i förhållande till grund och djupbranter och ger därmed dig som fiskar större chans att lyckas i ditt fiske.
Med de ekolod som är utrustad med sidoseende eller "Side Image" (Humminbird), "SideVü" (Garmin) eller "Structure scan" (Lowrance), får du en detaljrik bild av bottenstruktur, fisk och dess skuggor i en vy sedd uppifrån. Observera att denna teknik kräver att båten är i rörelse då den “scannar” botten, inte helt olikt en magnetröntgen på läkarmottagningen.
Ekolodet går att ha som en portabel enhet, med batteri och givare som enkelt flyttas mellan exempelvis hyrbåtar, tillbehör till detta behöver inte vara varken dyrt eller komplicerat. En lämplig låda att förvara batteri och skärm, lämplig hållare för givaren är egentligen allt som behövs. För att montera lodet finns smarta fästen som låter dig vrida skärmen i rätt läge beroende på om du sitter och kör eller står upp och fiskar.
Här kan du läsa mer om ekolod
Elmotor
Det spelar ingen roll om det är en avancerad frontmonterad motor eller en enklare modell monterad i båtens akter, när du väl testat att fiska med hjälp utav en elmotor kommer du aldrig ångra dig. Inga dragsnören, ingen rök, inga störande vibrationer och ingen stinkande bensin. Med en elmotor vrider du bara på handtaget och glider ljudlöst iväg!
Kontrasten blir verkligen stor om man jämför en vanlig knattrande och rykande utombordare med en ljudlös elmotor. Elmotorn är i första hand inte tänkt som transportmotor även om den klarar uppgiften, viktigt att tänka på i sådant fall är att ju högre växel ju mer ström förbrukas.
Elmotorn kommer mer till sin rätt vid låga farter under själva fisket. Anpassa storleken på din elmotor efter storleken/tyngden på din båt.
Tillbehör till din elmotor hittar du här.
Hos vissa av de frontmonterade elmotorerna finns egenskaper som är minst sagt imponerande! Vad sägs om: autopilot, farthållare och möjlighet att ankra via elmotorns GPS.
Till dessa motorer behöver du ett batteri av typen "fritidsbatteri" eller "marinbatteri", dessa batterier är konstruerade för att tåla att laddas ur. Undvik startbatterier då dessa skadas av djupurladdningar.
Till dig som vill lära känna din insjö kan enkelt trollingfiske vara till stor hjälp. Att puttra omkring med ett eller ett par beten efter båten samtidigt som du kikar på ekolodet och eventuellt även spelar in en egen karta kan ganska snabbt leda till att du på egen hand kan lägga den stora pusselbiten för att lära känna de fria vidderna.
Här hittar du vårt utbud av elmotorer.
Vinterförvaringen
Det kan faktiskt hända en hel del med en båt, även när den står på landbacken. Den mindre plastbåten bör under vinterförvaringen ligga på jämnt och stadigt underlag - kontrollera så att det inte finns risk för att någon del sjunker ner i marken. Om du omsluter din båt med en presenning är det viktigt att se till så denna sitter fast ordentligt.
Om båten ska vinterförvaras på trailer måste trailern vara godkänd för dess tyngd. Detta framgår av trailerns registreringsbevis. Stöttor och stödhjul får inte punktbelasta skrovet och surrningen måste ske med stor omsorg.
Om båten är uppställd på bockar bör du se till så att presenningen sitter fast ordentligt. Surra inte fast den i stödanordning som båten står på, det viktigt att komma ihåg att en kraftig vindby som får tag i presenningen, i värsta fall kan rycka med sig delar av stödet. Surra i stället presenningen runt själva båten.
Snö är ett överraskande stort hot! En halv meter snö väger mycket, speciellt om den är blöt. Låt därför inte stora mängder snö samlas på din båt, utan sopa eller skotta bort den.
En annan viktig detalj som lätt glöms bort för dig som förvara båten i ett bostadsområde är att kolla upp så båten får stå där du ställt den. Detta kan göras på Boverket.se sök då på “uppställning av fritidsbåt”
Ordlista
Trailerbåt - En båt som när den inte används förvaras på en vagn
Årtullar - Den y-formade klyka som håller åran på plats vid rodd
Dödmansgrepp - En typ av nödstopp, motorn stannar när den rycks ut
Sjökort - Visar djup och strukturer i vattnet
Grynnor - En kulle under vattnet, kallas även grund
Djupuddar -En undervattensudde
Topografiska karta - Visar landhöjning, i detta fall under vattnet
Givare - Ekolodets “öga” det är givaren som ser ner i vattnet
Trollingfiske - Att via båten fiska med beten släpandes efter