Populära länkar
Kategorier
FISKEMETODER
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga fiskare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Flytvästar - Att tänka på
Köpa flytväst – vad ska jag tänka på?
Alla flytplagg har en flytkraft och en klassning som tar hänsyn till personens vikt. Omständigheterna kring när västen ska bäras styr klassningen. Ska du bära västen under sommartid iklädd shorts och t-shirt, eller under vintern ihop med stövlar och värmande helställ? Ska västen hålla dig rättvänd om du blir medvetslös eller enbart agera flythjälp? Vi benar ut begreppen och hjälper dig välja rätt flytväst – följ med!
Varianter med samma syfte
Flytvästar finns i olika varianter men två huvudkategorier är intressanta för oss sportfiskare – uppblåsbara och ej uppblåsbara. En vanlig flytväst, eller seglarväst som den i folkmun kallas är en flytväst som passar till de flesta aktiviteter, för livet på eller i närheten av vatten. Seglarvästen är godkända till 50N-standarden vilket innebär att flytvästen håller dig flytande med god marginal, men hjälper dig inte med vändning och upplyftning av huvud. Du måste alltså vara simkunnig. De uppblåsbara västarna är relativt diskreta och betydligt smidigare än de orangea räddningsvästarna vi minns från barndomen. De har även en mycket högre flytkraft. Västen hänger runt nacken och blåses upp med hjälp av en kolsyrepatron, vid kontakt med vatten. Om patronen har problem att utlösas vid vattenkontakt finns en manuell utlösare. Det finns även uppblåsbara västar med endast manuell utlösare för de som står och fiskar i strömmande vatten. Nackdelen med uppblåsbara västar är att man behöver byta patron efter varje uppblåsning, samt att de bör lämnas in på service varje år. Årlig inspektion utförs av tillverkarens servicestationer, alternativt kan en förenklad inspektion göras själv. Som komplement till flytvästarna så finns det tunnare flytkläder eller flytunderställ. Dessa flytplagg har hög komfort men lägre flytkraft, och ger endast svagare flythjälp.
Viktiga termer
Flytkraften anges som bekant med Newton (N) och finns som fyra klassningar, från 50 N upp till över 275 N. För att ett flytplagg skall få säljas i svenska butiker behöver den en CE-märkning, vilket betyder att produkten gått igenom de sex teststeg som europeiska kommissionen satt. Kort sagt säkerställer det att den angivna flytkraften för västen är korrekt, samt att produkten klarat diverse allmänna regelkrav. De olika klasserna är behandlade enligt internationell standard, där 50 N håller en vuxen person flytande med god marginal, 100 N är lämpligt för personer utan simförmåga och 150 N används för att även kunna vända personen med ansiktet uppåt. Den korrekta termen för västar med klassning på över 100 N är räddningsvästar. Räddningsvästar med en flytkraft på 150 N är oftast uppblåsbara, då de annars hade varit alldeles för otympliga.
Den angivna flytklassen behöver dock inte vara densamma som flytkraften, vilket kan tolkas som lite krångligt. Exempelvis kan en flytväst klassad som 100 N ha en flytkraft på 40 N. Anledningen till detta är att man tar hänsyn till personens vikt när man klassar ett flytplagg. En flytväst med flytkraft 40 N kan till exempel klassas som 100 N om den är till för barn, då 40 N räcker för ett barn som inte kan simma. En vuxen person behöver 20 - 30 N extra för att flyta utan hjälp, men detta är iklädd endast underkläder i skydd från vind. Vuxna med tunga arbetskläder och verktyg är rekommenderade hela 275 N för att klara sig i dåliga väderförhållande, en bra bit från land. Blöta ytterkläder med underställ, mellanlager och ett par kängor blir ordentligt tungt i vattnet och en rimlig klassning bör vara 100 N för att ens få flythjälp. Därför är det viktigt att köpa en väst med klassning som är lämplig för de förhållanden den används i. En uppblåsbar flytväst klassad till 150 N lämpar sig till i princip alla fiskeförhållanden.
Tänk på passformen
Oavsett vilken modell eller klassning du väljer så är storlek och passform det absolut viktigaste. En för stor flytväst med dålig passform glider lätt upp om man trillar i, och fyller således ingen funktion. Flytvästars storlekar benämns inte med S, M, L och XL som vanliga plagg, utan i stället inom viktspann, exempelvis 65 - 75 kilo. Testa därför flytvästen innan köp och se till så den passar just din kroppsform.
Nya västar på marknaden
Kajakfiske har blivit väldigt populärt och med trenden följer nya flytvästar. Dessa västar är ej uppblåsbara och är ofta designade med nästan all flytkraft på mage och bröst, men i princip ingen vid axlar eller nacke. Anledningen är att man inte vill att västen skall förhindra rörelserna när man paddlar. Den stora nackdelen är att västarna ofta har låg flytkraft och inte hjälper till att vända dig rätt om du hamnar i vattnet. Kajakvästar lämpar sig bäst vid sommarfisket och vid fiske från kajak i kallt vatten klädd full mundering rekommenderas i stället en uppblåsbar väst.
Färger och säkerhet
Även om en svart flytväst är tjusig så hjälper den dig inte att synas om olyckan är framme. Klara tydliga färger samt reflexer är att föredra. Tillbehör så som en visselpipa kan vara ovärderligt om man trillar över bord. Ljud färdas långt över vattnet och visselpipan kan rädda liv.
Flytvästar för barn
Skillnaden mellan flytvästar för barn och vuxna är att klassningen generellt är högre samt att ordentligt stöd finns under nacken. Dessa flytvästar är designade för att vända barnet rätt med ansiktet uppåt och har en flytkraft som klarar av att bära en medvetslös person ovan vattenytan. Se bara till att följa viktangivelserna så att barnen får en passande storlek. Flytvästar i distinkta färger som syns tydligt är att föredra. Passformen är återigen av högsta vikt.
Flytkraft i Newton
International Organization for Standardization har satt följande definitioner för de fyra flytklasserna:
• Flytkraft från 50 N – Endast simkunniga, skyddat vatten, hjälp i närheten, begränsat skydd mot drunkning, inte en räddningsflytväst.
• Flytkraft från 100 N – Skyddat vatten, lätt klädsel.
• Flytkraft från 150 N - Utomskärs, klädsel för dåligt väder.
• Flytkraft från 275 N - Utomskärs, extrema omständigheter, särskild skyddande klädsel, tung utrustning.
Ordlista
Seglarväst: Klassisk flytväst utan krage.
Uppblåsbar väst: En flytväst som blåser upp sig vid kontakt med vatten
Räddningsväst: En flytväst med krage som vänder personen rätt.
Flytunderställ: Ett klädesplagg med inbyggd flytkraft som bärs nära kroppen.
Flytkraft: Ju högre siffra desto mer kan västen bära upp.
Fiskeförhållande: Väderförhållande vid ett fiskepass.
Kajakfiske: Fiske från kajak.