Populära länkar
Kategorier
FISKEMETODER
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga fiskare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Fiskerullar - Den stora guiden
Att välja rulle till ditt fiske kan kännas svårt, vad ska man ha?
Vad betyder de olika storlekarna och hur fungerar de olika rulltyperna? Vad är de bra till och varför har det betydelse vilken man väljer? Vad är skillnaden på en haspelrulle och en spinnrulle? Vilken hand ska men veva med?
Vilken rulle du väljer är upp till dig men om du känner dig osäker kan texten nedan förhoppningsvis räta ut en del frågetecken.
Hur fungerar den?
Den absolut vanligaste typen av rulle är haspelrullen och med lite övning är det här en rulltyp som är lätt att använda för de allra flesta. Haspelrullen är konstruerad för att sitta på undersidan av spöt. På en haspelrulle fångar du in linan med ditt pekfinger och "frikopplar" genom att fälla över bygeln. Linan lämnar spolen via ditt finger, och med lite övning är det inte svårare än att kasta snöboll. På alla haspelrullar kan du byta sida på veven efter eget tycke och smak.
Storlekar
När du väljer storlek på haspelrulle har de olika tillverkarna olika sätt att ange dessa: Abu storleksordnar enligt: 10, 20, 30, 40 medans Shimano och Daiwa anger 1000, 2000, 3000 osv.
För att enkelt jämföra de olika varumärkena i samma storlek kan man faktisk gå på bara den första siffran. Följaktligen är en Abu 40 jämförbar med en Shimano 4000 i storlek - båda är alltså en 4:a
Se till så din rulle rymmer tillräckligt av den lina du har för avsikt att använda, 100 meter kan låta mycket men är vad vi rekommenderar att du minst bör ha. Då riskerar man inte att linan blir för kort vid eventuella trassel eller bottennapp.
Vilket spö?
När du väljer spö till din haspelrulle är det viktigt att det är just ett “haspelspö” då dessa är designade, dels för att ha rullen på undersidan och dels för att dom har anpassade ringar för att linan ska kunna haspla iväg utan att bromsas allt för mycket.
Vevsida
På alla haspelrullar kan du byta sida på veven efter eget tycke och smak, tipset är att hålla i spöt med sin starka hand. Alltså är du vänsterhänt kan det vara en god ide att hålla i själva spöt med vänster hand och veva med höger.
Om trassel uppstår vid fiske med haspelrulle finns det tre vanliga orsaker:
1. En vanlig anledning att trassel uppstår är att linan ej är sträckt när du påbörjar invevningen efter kast. Det som då kan hända är att de första varven som lindas upp lägger sig löst och har bildat en ögla. Allt är frid och fröjd under invevningen tills du ska kasta nästa kast... Den lösa öglan kommer ställa till det och riva med sig lina varpå en så kallad "vindknut" uppstår. Det är faktiskt vanligare att detta händer med flätade linor då de som regel är tunnare, mjukare och mera flyktiga än en traditionell nylonlina. Även blåsiga dagar där vinden tar din lina under kast och bildar en stor båge i luften, alltså extra löslina kan göra fenomenet vanligare. För att undvika att dessa "vindknutar" uppstår rekommenderar vi på Fiske.se att du försöker ta till vana att fälla tillbaka rullens bygel efter kast med handen istället för med veven. Har du handen som vana kan du samtidigt enkelt se till att linan ligger sträckt och via bygelns trissa utan att det blir ett "moment" till, allt sker i samma rörelse och du undviker dessa onödig trassel till 100%.
2. Din lina har blivit tvinnad: Det här fenomenet är vanligast med de traditionella nylonlinorna och kan ha flera anledningar. Redan vid påspolningen på rullen är det inte helt ovanligt att man här gör fel. På en haspelrulle (även de inkapslade) där linan hasplar av spolen vid kast ska även linan vevas på enligt samma princip. Linan bör alltså även ämna den köpta linspolen på samma vis. En annan anledning till tvinnad lina kan vara att man vid drillning (eller vid bottenapp) vevar mot en löst ställd slirbroms, vid varje vevtag tvistar man då linan. Roterande drag och dåligt eller inget lekande kan också vara boven i dramat. Alla drag som roterar i vattnet kommer att tvinna din lina om du ej använder någon form av lekande eller beteslås, dessa länkar roterar och låter exempelvis spinnaren snurra utan att ta med sig linan.
3. För mycket lina på spolen, och bristfällig linuppläggning: Med en rågad spole på en rulle med mindre bra linuppläggning är chansen till trassel stor oavsett lintyp. Det kan här vara en bra ide att lämna ett par, kanske tre millimeter upp till spolens kant för att linan tryggt ska lämna din rulle vid kast.
Inkapslad rulle / Knapprulle
Den inkapslade rullen eller “knapprullen” är mycket enkel i sin konstruktion men inte helt olikt en haspelrulle, alltså hasplar även här linan av rullens spole vid kast.
Hur fungerar den?
När du kastar med en inkapslad rulle frikopplas spolen via en tumtangent, denna tangent hålls in, när du sedan släpper upp knappen frikopplas linan och kastet går iväg, med lite timing är detta en enkel rulltyp att lära sig med och den passar därför fint till barn eller nybörjare.
Till skillnad från haspelrullen är den här rulltypen designad för att sitta på ovansidan spöt.
Bra att veta ang dessa inkapslade rullar är att de är mycket enkla i sin konstruktion, detta innebär en ofta låg utväxling (läs mer om utväxling här nedan) och enkel slirbroms, de är egentligen inte lämpad till något annat fiske än de “vanligaste” med betesvikter upp till max ca 25-30g.
Dessa rullar går således utmärkt att fiska både abborre, gädda och regnbåge med så länge man håller sig till någorlunda lätta kastvikter och ej för tjock lina.
Lämplig lina till en inkapslad rulle är nylon mellan 0,20-0,30 mm.
Vilket spö?
Eftersom den inkapslade rullen är designad för att sitta på spöts ovansida är det viktigt att du väljer ett spinnspö till din inkapslade rulle. Dessa känns lättast igen på triggern som sitter vid rullfästet och ska fungera som stöd för pekfingret vid kast.
Vevsida
Observera att på dessa inkapslade rullar går det inte att byta sida på veven, de är i fyra fall av fem högervevade.
Multirulle / Multiplikator-rulle
Eller spinnrulle som de även kallas. Till skillnad från ovan nämnda haspelrulle och de inkapslade rullarna spinner linan av spolen vid kast med en multirulle
Här finns flera varianter och storlekar där vissa modeller kommer mer till sin rätt vid tyngre fiske med tjocka linor och tunga kastvikter, men det finns även de mindre så kallade lågprofil-rullarna som är designade för fiske med tunnare linor och lägre kastvikter.
Hur fungerar den?
De multirullar som är anpassade för fisket med lätta beten och tunna linor har som regel en grund lättad spole, detta är något som skvallrar om att rullen ej är avsedd för fiske med allt för tjocka linor. Dessa rullar är slimmade i formen och rulltypen kallas ibland för "lågprofilare" Rullens ergonomiska form gör den lätt att hålla handen kring/om och detta gör att du får utomordentligt fin känsla under fisket. Rulltypen är ofta utrustade med två kastbromsar, dels reglaget på vevsidan som reglerar spolglappet men även en form av kastbroms som kallas "magnetbroms". Denna ställbara broms, hjälper dig att kasta säkert utan att spolen övervarvar. Reglaget till magnetbromsen sitter alltid på motsatt gavel om veven och kan faktiskt liknas vid en volymratt på en bilstereon.
Högt ställd magnetbroms ger hög bromsverkan på spolen när den roterar under kastet, något som ger korta men säkra kast. När vanan sitter lättar du på kastbromsen och får nu längre kast. På det här viset undviks till stor del de tråkiga "skatbon" som annars lätt uppstår i början som ovan.
Oavsett om det är en lågprofilrulle eller en klassisk rundgavlad spinnrulle (typ ambassadeur) så är det i kastets början, när spolen accelererar samt i slutet av kastet som trassel oftast uppstår.
Tips!
Lämna aldrig spolen helt med tummen under kastet utan var hela tiden med för att lätt kunna bromsa spolen om det skulle behövas. Egentligen inte helt olikt att köra bil där du hela tiden bör vara beredd med foten vid bromspedalen om du akut skulle behöva bromsa in.
Linor
Ett fenomen som ibland uppstår med lågprofilare tillsammans med tunna flätlinor är att linan om trassel uppstår, går av! Det är dels rycket/tvärniten som får linan att gå av men även ibland den friktion som uppstår i samband med att spolen övervarvar och "kastar upp" lina fortare än den lämnar rullen som kan få linan att helt enkelt "brinna av"
Undvik detta genom att ställa in rullens kastbroms efter betets vikt. Med en korrekt inställd kastbroms ska betet kunna “falla” till golvet/marken utan att spolen övervarvar och du behöver bromsa med tummen. Till skillnad från kast med haspelutrustning kommer du även märka att det med spinnrulle krävs att mer kastar med “hela” spöt till skillnad från haspel där du kan “sprätta” iväg dina kast på ett annat sätt.
De större Spinnrullarna, tex de klassiska rundgavlade Ambassadeurerna eller de större lågprofilrullarna hanterar på ett bättre sätt de oftast tjockare linor som används till älv eller gäddfisket (flätlinor runt 0,30 eller mer) och de tyngre betena, låt säga från ca 50g och upp över 100g. Det är enligt de allra flesta behagligare att kast tungt med denna rulltyp då du annars med en haspel har betets vikt över fingret vid kast. Det är även lättare att kontrollera kastet med tummen vid fiske med spinnrulle.
Vilket spö?
Eftersom multirullen/spinnrullen är designad för att sitta på spöts ovansida är det viktigt att du väljer ett spinnspö till din rulle. Dessa känns lättast igen på triggern som sitter vid rullfästet och ska fungera som stöd för pekfingret vid kast. På spinnspön är även spöringarna mindre än på motsvarande spömodell för haspelrulle.
Kastbromsen ställs in på samma sätt på de större rullarna som på de mindre, och att kasta med “hela spöt” är här precis lika viktigt.
Vevsida
På spinnrullar kan du ej byta sida på veven utan dessa köps som “höger eller vänstervevade” tipset är att de flesta vill hålla i själva spöt med sin starka hand. Alltså är du högerhänt så kan det vara en god ide att veva med vänster hand.
Havsfiskerulle (djuphavsfiske)
Hur fungerar den?
Havsfiskerullen är kraftigt byggda för att tåla de ofta stora påfrestningar som fiske i saltvatten efter stor och stark fisk utgör. Man skulle kunna säga att den här rulltypen är konstruerad likt en vinsch, utrustad med kraftiga drev och en starkare slirbroms än andra rulltyper. Havsfiskerullar är ibland tvåväxlade, detta innebär att du kan växla ner till en låg utväxling och därigenom få större invevningskraft, något som underlättar vid tungt motstånd. Med den högre växeln får du snabbare upp ditt bete ur djupet och kan även trigga vissa fiskarter.
Linor
Att rullen inte har någon linspridare är inget att oroa sig över, vid den här typen av fiske (släppa rakt ner) fiskar vi alltid med spänd lina, därav kommer linan att "självmant" fördela sig över spolen.
Det är viktigt att se till så att rullen rymmer tillräckligt med den linan du tänkt använda.
Vevsida
Havsfiskerullar finns ibland som höger eller vänstervevad, tipset här är att hålla i spöt med sin starka arm och veva med den andra, smaken är såklart viktigast när det kommer till vevsida.
Viktigt att komma ihåg är att havsfisket kan lätt bli ganska fysiskt ansträngande och att då hålla i själva spöt med sin starka arm kan vara en god ide och underlätta en hel del.
Det en god vana att skölja sin utrustning i sötvatten efter avslutat fiske, detta ökar livslängden avsevärt!
Vilket spö?
Spöt till havsfiske är sällan långa, vanligen runt 6-7fot och är utrustade med en kraftig ryggrad för att orka med de tunga vikterna som används ute på havet. Även komponenter som rullfäste och ringar är väl tilltagna för att verkligen stå pall för påfrestningarna som det här fisket innebär för utrustningen. Det är därför viktigt att du väljer just ett havsfiskespö till din havsfiskerulle.
Utväxling
Oavsett rullmodell finns alltid Rullarnas utväxling angiven, detta kan verka som en djungel? …ska man ha 5,1:1 eller 6,3:1 och vad betyder det ens ??
Utväxling är helt enkelt hur snabbt rullen tar in lina per vev-varv. Står det tex 6,3:1 på en multirulle eller havsfiskerulle så betyder det att rullens spole snurrar 6,3 varv när du vevat ett varv på veven. På en haspelrulle är det själva rotorn som snurrar 6,3 varv per vevtag.
Skillnaden vid praktiskt fiske
Fiskar man tungvevade beten som spinnare eller trubbiga wobblers med en högt växlad rulle, så är det lätt hänt att rullen upplevs som "trögvevad". Förklaringen till detta är att du helt enkelt vevar tungvevat (vattenmotstånd) snabbt genom vattnet, drar du ner på tempot något så kommer känslan bli behagligare. Vid jerk eller jiggfiske, där man jobbar mycket med själva spöt brukar de flesta uppskatta en "snabb" rulle, detta för att enkelt fånga in eventuell slacklina och på ett bra sätt hålla kontakt med betet.
Utan att ha testat olika utväxlingar är det svårt att veta vad man föredrar, här finns egentligen inget rätt eller fel utan det är bara din personliga smak och tycke som gäller. Vissa trivs med långsamma rullar andra med snabba, smaken är verkligen som baken.
Ordlista Fiskerullar:
Haspelrulle - Frikopplas via rullens bygel och är en rulltyp som ska sitta under spöt
Inkapslad rulle - En sluten enkel rulltyp som frikopplas via en tumtangent
Multiplikator-rulle - Sitter på spöts ovansida och linan lämnar spolen parallellt med spöt, krävs en del övning innan man behärskar
Havsfiskerulle - En kraftig typ av rulle designad för salt vatten och storfisk, sällan tänkt för att kasta med
Lintrassel - Fiskelinan har av någon anledning strulat till sig
Skatbo - En form av trassel som främst förknippas med spinnrullar
Bottennapp - När kroken, betet eller draget har fastnat i botten
Rullstorlek - Rullens vikt och linkapacitet bestäms av dess storlek
Vevsida - Vilken sida veven sitter på
Vindknut - En typ av trassel som främst beror på att löslina har vevats in på rullen
Tumtangent - Med tumtangenten frikopplas rullen
Kastbroms - Spinnrullens bromssystem, hjälper dig att kasta utan trassel
Lågprofilrulle - Spinnrulle med låg profil, designad för att bättre rymmas i handen
Spolglapp - Innebär att spolen glappar i sidled i spinnrullens stativ
Magnetbroms - Kastbroms som bromsar spolen under kast för att den ej ska övervarva
Rundgavlad rulle - Formen på en spinnrulles chassi
Högervevad - Vevas med höger hand
Vänstervevad - Vevas med vänster hand
Ryggrad - Likt en människa, vi böjer oss endast åt ett håll
Utväxling - Hur snabbt rullen tar hem linan
Slacklina - En lina som ej är sträckt
Snabb rulle - Tar hem mycket lina per vev-varv
Långsam rulle - Tar hem mindre lina per vev-varv