Populära länkar
Kategorier
FISKEMETODER
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga fiskare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Fiskespön - Den stora guiden
Hur väljer man spö och varför finns det så många olika modeller? Vad är de olika varianterna till för och varför är det viktigt att välja rätt för just dig?
Vilken typ av spö som är lämplig för just dig beror mycket på vilken typ av fiske du kommer att ägna dig åt samt vilken typ av rulle du föredrar. Haspelspön till haspelrullar, där rulle och spöringar sitter på spöts undersida. Medans en inkapslad spinnrulle eller multirullen (t.ex. Ambassadeur) sitter på ovansidan spöt och så även ringarna på dessa spön.
Längden på spön anges i fot, ft, (1 fot = ca 30 cm) och varje spö är klassat efter hur tunga beten det klarar att kasta, detta är viktigt att hålla reda på, varför berättar vi mer om nedan.
Givetvis kan man välja ett färdigt fiskeset med både spö och rulle. Dom hittar du HÄR.
Kastvikt
På alla spön oavsett modell eller märke finns dels längden angiven men även den rekommenderade kastvikten. Enkelt förklarat kan man säga att aktionen, eller spöts “kraft” är olika beroende på hur tunga beten spöt är designat för att kasta.
Att kompromissa med kastvikten är en dålig ide av flera anledningar. Att kasta spinnare med en kraftig 8 fotare designad för tunga gäddbeten innebär ingen fara för utrustningen, däremot kommer du direkt märka att klingan inte hjälper till för 5 öre utan spöt kommer kännas dött med denna låga kastvikt. Vid omvända förhållanden, alltså att försöka kasta allt för tung vikt i förhållande till spöts rekommenderad kastvikt, kommer du direkt känna att spöt inte “orkar”.
Observera att den rekommenderade kastvikten inte har något att göra med hur stora fiskar du kan ta på din utrustning utan avser endast vad spöt är anpassat att klara av att kasta.
Om du får hugg av en stor och stark fisk, gäller det att trötta ut den med rullens slirbroms och låta den kämpa mot ett böjt spö, detta får ta den tid det tar och om firren är stark kan kampen bli lång.
Om du ändå försöker kasta exempelvis tunga gäddbeten, låt säga 75g med ett spö klassat för upp till 30g finns stor risk att klingan ger vika och faktiskt går av.
Precis som namnet antyder är dessa spön anpassade för just haspelrullar, detta innebär att rullen ska sitta på undersidan, precis som spöringarna. Haspelspön hittar du i alla möjliga varianter och längder, alltifrån de korta UL-spöna på 5ft till långa 12ft spön för höga kastvikter och stor fisk.
Längden på spöt kan verka som en djungel, enkelt förklarat kan man säga att du med ett långt spö kastar längre. Vid exempelvis kustfiske efter havsöring vill många ha långa spön, kring 10-11ft. Detta för att kasta så långt som möjligt men även för att på ett bra sätt få kontroll på en öring som hugger på lång lina. Nackdelen med långa spön är svängrummet som krävs och de lämpar sig därför inte precis överallt i alla miljöer.
Fördelen med korta spön är just svängrummet samt dess låga vikt. UL-spön eller “ultra-lätta spön” är sällan långa, och de har en låg rekommenderad kastvikt, detta för att de är designade för just fisket med lätta beten och tunna linor. Perfekt till fiske efter exempelvis mindre öring och abborre med spinnare och mindre drag.
Lättast att se skillnad på haspel och spinnspön är genom att leta efter den trigger som finns nere vid rullens fäste på spinnspön, denna trigger saknas alltid på spön tillverkade för haspelrullar. En annan viktig skillnad mellan spinn- och haspelspön är hur de är konstruerade för att att böjas. Ett spinnspö med rulle och ringar på ovansidan har sin “ryggrad” åt motsatt håll emot ett haspelspö.
Spinn = rulle på ovansida och spöt böjer sig således med “spöringarna på ryggen”
Haspel = rulle på undersidan, spöt böjer sig tvärt om.
Spinnspön är klassade på precis samma sätt som haspelspön och vad du föredrar är helt upp till dig.
Ett fiskespö som är tänkt att användas som allt-i-allo eller "allround" är vanligen 7 till 9ft långt och dess rekommenderade kastvikt, alltså hur tunga beten spöt är anpassat för, bör då vara upp till omkring 30g. Med den klassningen och en inte allt för tjock lina kan du då använda allt ifrån små spinnare och jiggar till wobblers och kastflöten.
Den här typen av utrustning kommer att fungera utmärkt till allt ifrån öring, röding och regnbåge likväl som gös, gädda och abborre så länge du håller kastvikterna inom det som rekommenderas.
Med ett spö designat för just det fisket du ska bedriva blir fisket inte bara roligare, det blir även mer effektivt. Något som kännetecknar spön avsedda för abborrfisket är den eleganta designen, ofta delade handtag, relativt små spöringar och smäckra rullfästen.
Dessa detaljer gör spöt mycket lätt och ger därmed dig som fiskar bättre känsla. Ett spö avsett för jiggfiske är ofta ganska toppiga i aktionen, detta för att du på ett bra sätt kunna fiska hem ditt bete samt kroka bra.
Abborrspön hittar du både i haspel- eller i spinnutförande, och vilket du väljer är en smaksak och bestäms av vilken rulltyp du vill använda.
Idag finns det mängder med häftiga gäddbeten i alla möjliga färger och former, dock är många av dessa ganska tunga. Som vi var inne på här ovan så finns risken att du med allt för tunga beten på ett för "klent" spö riskerar att ditt spö går av vid utkast.
En annan detalj som kommer uppdagas med ett “för mjukt spö” är att det även blir svårt att verkligen sätta krokarna vid mothugget, klingan tenderar att böja sig mer än att verkligen svara. När du väljer spö till ditt gäddfiske bör du först se till att det verkligen "orkar" med de beten som du vill fiska med, spöets rekomenderade kastvikt står angivet på alla spön tex 15-40g eller 20-60g, 40-130g osv.
Haspel eller spinn är främst en smaksak och vilket spö du väljer beror på just vilken rulltyp du föredrar att använda dig av.
Med ett distinkt och anpassat spö och matchande rulle blir känslan bättre och ditt gäddfiske kommer bli effektivare.
Till havsöringsfisket är det vanligt att man vill ha ett långt spö. Fiskar man från land längs kusten kan det vara bra att ha den extra räckvidden som långt spö ger dig. Den rekommenderade kastvikten är ofta upp till 30g ibland 40g, detta för att de dragen som används till den här typen av fiske vanligen ligger från ca 15-35g.
De lite längre spöna har flera fördelar vid den här typen av fiske, dels kastlängderna, men även egenskaperna vid drillning av fisken. Om en öring skulle hugga på lång lina hjälper en längre klinga dig att lyfta lina ur vattnet och fighta fisken på ett mer kontrollerat sätt.
Precis som i allt fiske är den personliga smaken viktigare än vad som rekommenderas, trivs du med ett 8ft spö längs kusten så ska du självklart använda just detta.
Klassiska havsfiskespön är vanligen designade för de vinsch-liknande havsfiskerullarna, inte helt olik en spinnrulle till utseendet.
Den vanligaste längden på ett spö designat för djuphavsfiske är kring 6-7 ft vilket innebär en längd kring 180-210cm. Dessa spön är utrustade med rejäla handtag, spöringar och rullfästen för att dels vara ergonomiska men även tåla de ibland extrema påfrestningar som de utsätts för ute på den salta böljan.
Den här typen av spön är inte tillverkade för att kasta med, utan är tänkta för vertikalt fiske under båten, vanligen med pilk och häckla eller jigg. Ett fiske som kan liknas vid ett rejält uppförstorat pimpelfiske från båt. De kan verka väl styva för en oinvigd men det är ej utan anledning…
För att kunna fiska betet, kroka fisken samt drilla den upp genom vattenmassorna krävs att spöt har rejäl "ryggrad" för att det ska hålla och göra jobbet på ett bra sätt. Spön för havsfiske kommer till sin fulla rätt ute på havet och att använda dem till något annat fiske är ej att rekommendera.
Bra att veta
Det är aldrig kul när spön går av men det finns några vanliga anledningar som, om man känner till dem, lätt kan undvikas.
De flesta fiskespön idag är lätta, smäckra och känsliga, något som gör dem fantastiskt roliga att fiska med, men dessa egenskaper gör dem mer eller mindre sköra. De tål helt enkelt inte allt för mycket omild behandling, slag och törnar.
Den absolut vanligaste anledningen när spön går av i delningen (holken) är att delarna ej suttit riktigt ihop, de har helt enkelt glidit isär en aning under fisket. Vid kast (eller bottennapp) kan då en sk brottanvisning uppstå, och spöt går tvärt av! Likt ett benbrott vid pjäxans kant i slalombacken.
Du undviker dessa incidenter genom att vara noga när du sätter ihop ditt spö, har ringarna vridit sig på toppdelen under fisket är det ett tecken på att holken glidit.
Att tänka på när du får napp
Alla spön är gjorda för att böjas i jämn kurva, likt en pilbåge. Det är viktigt att tänka på att inte böja spöt allt för mycket som ett "J" detta är något som lätt händer om exempelvis en gädda plötsligt dyker in under båten och man inte hinner med att parera med spöt, även att lyfta in tex en abborre i båten med spöt riktat rakt upp i skyn tvingar spöt att böjas i en "onaturlig båge" med risk för spöbrott som följd.
Bottennapp
Med dagens stumma och utomordentligt starka linor får utrustningen ta mycket stryk, speciellt vid allt för kraftiga ryck och knyck vid bottennapp. De helt stumma linorna låter spöet ta all kraft i dina frustrerade försök att komma loss. Tänk på detta och linda linan runt en pinne eller liknande och segdra direkt i linan, chansen är nu god att du drar krokarna rak.
Ringarna
Keramiken i spöringarna är inte gjord för att tåla så mycket mer än själva linan, en smäll eller att man vevar in en tafs eller ett beteslås i toppöglan kan ibland räcka för att de ska gå sönder, dessa är dock lätta att byta själv med detta kit: toppöglekitt med lim.
Ordlista
Spöringar - genom spöringarna träs linan
Ft (fot) - etablerat sätt att mäta fiskespön
UL-spön - “ultra lätt” lätta spön med låg kastvikt för finlir
Kastvikt - vad spöt orkar kasta
Klinga - det är på klingan spöts ringar sitter
Trigger - stöd för pekfingret på spinnspön
Spinnare - litet drag som roterar, eller spinner i vattnet
Jiggar - mjuka gummikroppar som träs på en krok och fiskas hem som drag
Wobblers - Fiskliknande drag med haksked som wobblar fram genom vattnet
Kastflöte - ett flöte med extra vikt för att kunna kastas
Slirbroms - ger dig möjlighet att bromsa en krokad fisk
Rullfäste - där du fäster rullen i spöt
“Mjukt spö” - förlåtande mjuk klinga
Drillning - kampen innan du kan landa din firre
Pilk - speciell form av bete som är designad för att fiska rakt ned under båten.
Häckla - en serie upphängare med krokar att fästa ovanför din pilk
Holk - själva delningen av spöt
Brottanvisning - en spricka som kan leda till ett brott vid ytterligare belastning