Populära länkar
Kategorier
FISKEMETODER
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga fiskare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Linor
Läs vår guide om fiskelinor här.
Här på fiske.se vi kan erbjuda ett stort och varierat utbud av linor för alla tänkbara slags fisken.
I den här kategorin hittar du några utvalda, både nylon och flätlinor som vi anser vara det man ska ha för att kunna fiska bekymmersfritt.
De flätade linornas fördelar: De här linorna kallas ibland för "superlinor" och kan vara tillverkade på lite olika vis, men för enkelhetens skull utgår vi från att alla är flätade. Materialet gör dessa linor extremt starka i förhållande till sin dimension, de är även stumma, villket gör att du inte bara kastar längre (tackvare tunnare dimension) du får även en utomordentlig kontakt med betet tackvare dess stumhet.
Nackdelar? Det som får ses som en nackdel med en tunn, lina är dess hållbarhet när det kommer till nötning. Detta blir man snabbt varse när man fiskar i steniga områden där linan utsätts för slitage. Ett välfungerande tips här är att knyta en tafs av nylon eller fluorocarbon som båda tål den här typen av nötning bättre än en tunn flätlina.
Nylonlinan eller Monofilamentlinan är billigare men har en betydligt lägre brottstyrka än de flätade linorna, den är heller inte stum utan töjer sig en aning vid belastning. Detta gör att känslan vid fisket blir en annan gämfört med den stumma "direktkontakten" superlinorna ger. Att linan töjer sig behöver dock inte vara dåligt, en lina som töjer sig gör att krokens fäste i fiskmunnen inte utsätts för samma påfrestningar och många upplever att de tappar färre fiskar med nylonlina. Nylonlinans glatta yta gör att den också håller nötning på ett bättre sätt än de flätade.
Om trassel uppstår finns det tre vanliga orsaker:
1. En vanlig anledning att trassel uppstår är att linan ej är sträckt när du påbörjar inveningningen efter kast. Det som då kan hända är att de första varven som lindas upp lägger sig löst och har bildat en ögla. Allt är frid och fröjd under invevningen tills du ska kasta nästa kast... Den lösa öglan kommer ställa till det och riva med sig lina varpå en så kallad "vindknut" uppstår. Det är faktiskt vanligare att detta händer med flätade linor då de som regel är tunnare, mjukare och mera flyktiga än en traditionell nylonlina. Även blåsiga dagar där vinden tar din lina under kast och bildar en stor båge i luften, alltså extra löslina kan göra fenomenet vanligare. För att undvika att dessa "vindknutar" uppstår rekomenderar vi på Fiske.se att du försöker ta till vana att fälla tillbaka rullens bygel efter kast med handen istället för med veven. Har du handen som vana kan du samtidigt enkelt se till att linan ligger sträckt och via bygelns trissa utan att det blir ett "moment" till, allt sker i samma rörelse och du undviker dessa onödig trassel till 100%.
2. Din lina har blivit tvinnand: Det här fenomenet är vanligast med de traditionella nylonlinorna och kan ha flera anledningar. Redan vid påspolningen på rullen är det inte helt ovanligt att man här gör fel. På en haspelrulle (även de inkapslade) där linan hasplar av spolen vid kast ska även linan vevas på enligt samma princip. Linan bör alltså även ämna den köpta linspolen på samma vis. En annan anledning till tvinnad lina kan vara att man vid drillning (eller vid bottenapp) vevar mot en löst ställd slirbroms, vid varje vevtag tvistar man då linan. Roterande drag och dåligt eller inget lekande kan också vara boven i dramat. Alla drag som roterar i vattnet kommer att tvinna din lina om du ej använder någon form av lekande eller beteslås, dessa länkar roterar och låter exempelvis spinnaren snurra utan att ta med sig linan.
3. För mycket lina på spolen, och brisfällig linupplägning: Med en rågad spole på en rulle med dålig linupplägning är chansen till trassel stor oavsett lintyp. Det kan här vara en bra ide att lämna ett par kanske tre mm upp till spolens kant för att linan tryggt ska lämna spolen vid kast.
Vi hoppas att vi med dessa tips har hjälpt dig räta ut ett par frågetecken och undvika onödiga trassel, så du kan fokusera på på att bara fiska och ha roligt.