Populära länkar
Kategorier
FISKEMETODER
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga fiskare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Linor
Här kan du läsa vår guide om fiskelinor.
Det är flätad lina eller det som ibland kallas "superlina" som vi främst rekomenderar till havsöringen. Materialet gör dessa linor extremt starka i förhållande till sin dimension, de är även stumma, villket gör att du inte bara kastar längre (tack vare tunnare dimension) du får även en utomordentlig kontakt med betet tackvare dess stumhet. Lagom dimension i de flesta fall är runt 0,15-0,17mm. Med en flätlina i den dimensionen blir kastlängderna mycket bra med de aerodynamiska dragen designade för kustfisket.
Tips: En vanlig anledning att trassel uppstår är att linan ej är sträckt när du påbörjar invevningningen efter kast. Det som då kan hända är att de första varven som lindas upp lägger sig löst och har bildat en ögla. Allt är frid och fröjd under invevningen tills du ska kasta nästa kast... Den lösa öglan kommer ställa till det och riva med sig lina varpå en så kallad "vindknut" uppstår. Friktionen som uppstår kan till och med få linan att här gå av. Det är faktiskt vanligare att detta händer med flätade linor då de som regel är tunnare, mjukare och mera flyktiga än en traditionell nylonlina. Även blåsiga dagar där vinden tar din lina under kast och bildar en stor båge i luften, alltså extra löslina kan göra fenomenet vanligare. För att undvika att dessa "vindknutar" uppstår rekomenderar vi på Fiske.se att du försöker ta till vana att fälla tillbaka rullens bygel efter kast med handen istället för med veven. Har du handen som vana kan du samtidigt enkelt se till att linan ligger sträckt och via bygelns trissa utan att det blir ett "moment" till, allt sker i samma rörelse och du undviker nu dessa onödig trassel till 100%.
Observera att det kan vara en bra ide att knyta en tafs av fluorocarbon eller nylon närmast draget, dels om man är orolig för att öringen ska skygga för flätlinan men främst för att undvika det slitage som lätt uppstår på linan närmast draget när man fiskar längs steniga stränder. Med en tafs runt 0,25 - 0,35 ökar även chansen att du kan skaka lös eventuella bottennapp bland stenar utan att den tunna flätlina skaver av.