Populära länkar
Kategorier
FISKEMETODER
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga fiskare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Regnbågsfiske året runt
Fånga regnbågen året runt – tips och taktik för varje årstid
Med både styrka och list är regnbågen en värdig motståndare för oss sportfiskare. Det är dock inte alltid lika enkelt att få regnbågen att hugga och det skiljer sig åt vilka metoder som fungerar bäst beroende på årstid. Vi på fiske.se har gjort en året-runt-guide för dig som vill förbättra dina förutsättningar, för fisken hugger året om bara du vet hur man ska göra.
Vår och höst – metod och teknik efter vattentemperatur
Tidig vår och sen höst då det endast är ett fåtal grader i vattnet krävs lite eftertanke. Regnbågen är inte så aktiv och behöver lite tid på sig för att ta betet. Spinnfiskaren behöver anpassa inspinningshastigheten och satsa på beten som går att fiska hem lite långsammare.
Regnbågen som art är först och främst präglad på insekter, men kompletterar även dieten med bytesfisk. Den hugger således även på spinnare och drag. I många fall tar regnbågen ett bete i ren aggressivitet och triggas inte sällan av grälla färger och avvikande rörelsemönster. Under vår och höst brukar skeddrag eller genomlöpsbeten fungera fint. Tänk på att inte hålla för hög inspinningshastighet och varva hemtagningen med pauser där du låter draget falla mot botten några sekunder, för att sedan återuppta hemtagningen. Det är inte ovanligt att fisken rör sig bottennära när det är kallt i vattnet. Fokusera fisket på dygnets ljusa timmar och rör dig mycket runt vattnet du fiskar i för att täcka yta. Har du tillgång till båt så kan du alltid testa på dragrodd. Prova en lättare sked som rör sig yvigt eller en liten vobbler, upp till 10 centimeter, med djupgående sked. För att få ner betet ytterligare någon meter kan du fästa en vikt på cirka 20 gram, en spölängd framför betet. Regnbågen tar som regel större beten under vår och höst än under sommaren. Ju varmare vatten desto högre inspinningshastighet. När regnbågen befinner sig i trivseltemperatur, vilken brukar vara mellan 10 och 15 grader så brukar mindre spinnare var oslagbara. Även klassiker som Tasmanian devil och Lottospinnaren bör få sin tid i vattnet.
Den bästa allround-utrustningen som täcker in alla de metoder vi pratar om här är en haspelfiskeutrustning med ett spö på minst 8 fot och en rulle i 2000- till 3000-storlek. Använd en tunn flätlina med diametern 0,10 till 0,12 mm. Komplettera med en bra håv samt en liten tång eller peang för enkel kroklossning. Samma utrustning kan du använda till abborrfiske, fiske efter havsöring och till lättare gäddfiske. Fiskeutrustningen fungerar även bra till mete efter vitfiskar som sutare och braxen.
PowerBait – en flytande fiskmagnet
En annan metod som brukar fungera mycket bra är att bottenmeta regnbågen. Allt från naturligt agn som räka och lövmask till PowerBait brukar ge goda resultat. Fiskar du tillsammans med en kompis så testa gärna att fiska med olika agn för att klura ut vad regnbågen helst vill ha. Det finns färdiga bottenmete-tackel att köpa eller så knyter du enkelt ett eget. Ett litet tips är att fästa en liten flytkula på linan framför kroken. Flytkulan gör att agnet flyter upp en bit från botten och lättare synliggörs. Fiskar du med Powerbait behöver du ingen flytkula eftersom degen i sig är flytande. Powerbait finns i massor av olika smaker, färger och former och är vissa dagar ett oslagbart agn för regnbågen. För att degen inte ska trilla av vid kast kan man använda en speciell krok, med en liten fjäder på krokskaftet som håller betet på plats. Fungerar inte bottenmete så tackla om till ett flöte som du fiskar en bit utanför vassruggen, kanske med ett fiskedjup på endast någon meter. Locka regnbågen med en så kallad cocktail – en kula PowerBait tillsammans med en livlig lövmask. Testa dig fram tills du hittar rätt.
Sommar – utnyttja dygnets alla timmar
Så länge den värsta sommarhettan håller sig på avstånd och vattentemperaturen ligger under tjugo grader så kan du fiska regnbågen ytligt och djupt, nära land och långt ut i sjön. Regnbågen rör på sig och äter allt möjligt som kommer i dess väg. Variera dig fram men använd som regel lite mindre beten än på hösten och våren. Oftast fungerar en mindre spinnare på runt tio gram bra. Kasta inte bara rakt ut i sjön utan även utmed vasskanter och utanför ansamlingar av näckrosor. På sommaren blir huggperioderna märkbart tydligare. Ser du att fisken slutat vaka och allt känns dött, så är det lika bra att sätta sig ner och vänta tills fisket kommer i gång igen. Låt vattnet vila någon timme eller två. Håll koll på aktiviteten i ytan. Märker du att regnbågen äter insekter i ytan, men ratar dina beten, så kan det vara läge att tackla om till bombarda. Bombarda är ett flöte med vikt i som går att kasta. Efter flötet fäster man en tafs som är ungefär lika lång som spöt. Använder du ett spö som är åtta fot så är en tafs på ungefär två meter lagom. I tafsen fäster du sedan en fiskefluga. Börja med en fluga bunden på streamerkrok i storlek 6 till 8. En svart liten streamer, en klassisk Montana-nymf eller Wolly Bugger brukar ofta fungera bra. Kasta ut och se till att tafsen inte trasslar, veva in långsamt med spinnstopp. Ett tips är att använda en taperad tafs vid bombardafiske, då sträcker tafsen lättare ut sig vilket ger en trasselfriare tillvaro. Testa gärna tidiga morgnar och sena kvällar om det är varmt ute. Är det riktigt varmt ute så kan nattfisket ge allra bäst resultat. Fiska en buskig nattslände-imitation, en fluga bunden av hjorthår, exempelvis Streaking Caddis. Veva hem flugan långsamt – bara så att du repar vattenytan lite. Pausa ibland. Huggen kommer överraskande och med full kraft, så du får vara beredd att hålla i prylarna.
En effektiv högsommarmetod
När sommarvärmen stiger och vattentemperaturen ökar så söker sig ofta fisken mot botten för att hitta svalare vatten. Då är det dags att ta fram bottenmetet igen. Aptera med PowerBait och ett glidande bottenmetetackel. Veva några varv och vänta i några minuter, veva några varv igen och vänta. Agnet flyter långsamt uppåt vid paus och när du vevar så trycks det ner mot botten igen. En giftig metod när det är som allra hetast ute. Regnbågen har svårt att motstå den starkt doftande och attraktiva degkulan.
Vinter – håll dig innanför tremeterskurvan
Har du en sjö i närheten som tillåter vinterfiske efter regnbåge så är det läge att prova då fisket är spännande och stundvis faktiskt mycket givande. Bäst resultat brukar man få utmed sjöns grundare områden. En tumregel som du kan ha med dig är att söka fisken innanför tremeterskurvan. Längs vasskanter, riktigt grunt, på bara en halvmeters djup kan fisket vissa dagar vara riktigt bra. Ett kort spö ämnat för isfiske med en liten haspelrulle är att föredra, då fisken trots kyla kan ha mycket krut i blodet. Själva tacklet är mycket enkelt. Fäst ett rödingblänke, med eller utan blink på huvudlinan. Under blänket fäster du en kort tafs av nylon på cirka tio centimeter med en enkelkrok i storlek 6 eller 4. Agna med en tredjedels räka eller varför inte ett Gulp salmon egg.
Vad som fungerar bäst beror på regnbågens dagsform. Vissa dagar är det uteslutande räka och maggot som fungerar men ibland triggas regnbågen, som av natur är en utpräglad romtjuv, av ägglikande agn. Fisketekniken är enkel. Borra ett hål med en spiral som håller minst 130 mm i diameter. Mäska gärna med bitar av maggot, räkor och räkskal i hålet. Släpp ner betet till botten, veva upp 30 centimeter och ryck några gånger för att locka in fisken i närområdet. Håll sedan blänke och agn helt still. Vissa dagar tar fisken hårt utan att tveka men inte allt för sällan tar regnbågen agnet mycket försiktigt. Håll koll på linan i hålet, en liten sträckning kan vara en stor fisk som tagit agnet. Testa olika platser om det inte hugger. Rör på dig. Inlopp och utlopp brukar vara bra platser – håll bara koll på isen då den oftast är lite klenare på dessa ställen. Isdubbar och annan säkerhetsutrustning är ett måste som vid allt vinterfiske. Och gå aldrig ut på isen ensam.
Regnbågsfiskarens ordlista
Inspinningshastighet: Hastigheten du vevar in ett bete.
Bytesfisk: Mindre fisk som står på rovfiskarnas meny.
Genomlöpsbete: Ett drag där linan löper rakt igenom betet.
Dragrodd: Fisketeknik varpå man släpar beten efter en båt.
Vobbler: Ett skedförsett bete som imiterar en fisk.
Trivseltemperatur: Den temperatur som en viss art trivs bäst i.
Allround-utrustning: En fiskeutrustning med ett brett funktionsområde.
2000-storlek: Fiskerullars storlek anges ofta i tusental. Ju mindre tusental desto mindre rulle.
Peang: En långsmal tång som går att låsa. Används ofta vid fiske efter laxartade fiskarter.
Flätlina: En lina som är spunnen av ett antal olika kevlartrådar.
PowerBait: Ett konstgjort flytande agn som finns i olika smaker, dofter och färger som attraherar främst laxartade fiskar.
Bottenmete: En fisketeknik som går ut på att man med hjälp av en vikt och agnförsedd krok fiskar på botten.
Spinnare: Ett bete bestående av kropp, sked och krok. Skeden roterar runt kroppen vid inspinning.
Huggperiod: En kortare period då fisken är extra aktiv och äter mycket.
Bombarda: En typ av kastflöte som finns i olika densiteter och storlekar. Fiskas ofta tillsammans med fluga.
Fiskefluga: Ett bete som används vid flugfiske. Olika material binds på en krok för att imitera insekter och småfisk.
Streamerkrok: En långskaftad krok ämnad för flugfiske.
Streaking Caddis: En fiskefluga som efterliknar en nattslända som rör sig i ytan.
Glidande tackel: Ett tackel där huvudlinan löper genom vikt eller flöte och på så sätt har direktkontakt med den agnade kroken.
Taperad tafs: En konisk tafs. Tafsen är grov i ena änden varpå den smalnar av och blir tunnare och tunnare.
Tremeterskurvan: Djuplinjen som indikerar tre meter på sjökortet.
Rödingblänke: En skedliknande metallbit som används vid vinterfiske för att locka in fisk.
Blink: Ett batteriförsett mindre blänke som blinkar när den kommer i kontakt med vatten.
Gulp Salmon Egg: Ett konstgjort romkorn som finns i olika dofter, smaker och färger.
Mäska: Locka in fisk till en plats genom att kasta i döda eller levande organiska produkter i vattnet.