Populära länkar
Kategorier
FISKEMETODER
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga fiskare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Spön
Längden på spön anges i fot (1 fot = ca 30cm) och varje spö är även klassade efter hur tunga beten det klarar att kasta.
Vilken typ av spö som är lämplig för just dig beror mycket på vilken typ av fiske du kommer att ägna dig åt samt vilken typ av rulle du föredrar. Haspelspön till haspelrullar, där rulle och spöringar sitter på spöts undersida. Medans en spinnrulle, eller multirullen (tex Ambassadeur) sitter sitter på ovansidan spöt och så också ringarna på dessa spön. Lättast att se skillnad på haspel och spinnspön är den trigger som finns ner vid rullens fäste på spinnspön, denna trigger saknas alltid på spön tillverkade för haspelrullar.
Ett fiskespö som är tänkt att användas som allt i allo eller "allround" kan vara allt ifrån 7 till 9 ft långt Vanligast är dock en längd kring 8ft (240cm) Den rekomenderade kastvikten, alltså hur tunga beten spöt är anpassat för, bör då vara kring 30g. Med den klassningen och en inte allt för tjock lina kan du då använda allt ifrån små spinnare och jiggar till wobblers och kastflöten. Den här typen av utrustning kommer att fungera utmärkt till allt ifrån öring,röding och regnbåge likväl som gös,gädda och abborre så länge du håller kastvikterna inom de rekomenderade.
Observera att den rekomenderade kastvikten inte har något att göra med hur stora fiskar du kan ta på din utrustning utan avser endast vad spöt är anpassat att klara av att kasta.
Bra att veta:
Det är aldrig kul när spön går av men det finns några vanliga anledningar som, om man känner till dem lätt kan undvika.
Fiskespön idag är lätta, smäckra och känsliga, något som gör dem fantastiskt roliga att fiska med, men dessa egenskaper gör dem mer eller mindre skör, de tål helt enkelt inte allt för mycket omild behandling, slag och törnar.
Den absolut vanligaste anledningen när spön går av i delningen (holken) är att delarna ej suttit riktigt ihop, de har helt enkelt glidit isär en aning under fisket. Vid kast (eller bottennapp) kan då en sk brottanvisning uppstå, och spöt går tvärt av! Likt ett benbrott vid pjäxans kant i slalombacken :-(
Du undviker dessa incidenter genom att vara noga när du sätter ihop ditt spö, har ringarna vridigt sig på toppdelen under fisket är det ett tecken på att holken glidit.
Att tänka på när du får napp: Spöna är gjorda för att böjas i jämn kurva, likt en pilbåge det är viktigt att tänka på att inte böja spöt allt för mycket som ett "J" detta är något som lätt händer om exempelvis en gädda plötsligt dyker in under båten och man ej hinner med att parera med spöt, även att lyfta en exempelvis en abborre i båten med spöt riktat rakt upp i skyn tvingar spöt att böjas i en "onaturlig båge" med risk för spöbrott som följd.
Bottennapp: Med dagens stumma och utomordentligt starka linor får utrustningen ta mycket stryk, speciellt vid allt för kraftiga ryck och knyck vid bottennapp. De helt stumma linorna låter spöt ta all kraft i dina frustrerade försök att komma loss. Tänk på detta och linda linan runt en pinne eller liknande och segdra direkt i linan, chansen är nu god att du drar krokarna rak.
Ringarna:
Keramiken i spöringarna är inte gjord för att tåla så mycket mer än själva linan, en smäll eller att man vevar in en tafs eller ett beteslås i toppöglan kan ibland räcka för att de ska gå sönder, dessa är dock lätta att byta själv med detta kit: toppöglekitt med lim