Populära länkar
Kategorier
FISKEMETODER
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga fiskare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Elmotorskolan
Elmotorskolan – fiska effektivt med hjälp av elmotorn
Elmotorn har revolutionerat fisket och är idag standard på de flesta sportfiskebåtar. Den frontmonterade elmotorn ger dig funktioner som är svårt att vara utan när man väl testat. Du kan ankra, finjustera kurs och hastighet och fiska effektiv – allt med hjälp av några små knapptryck. Vi tittar närmare på hur elmotorn gör dit fiske enklare och effektivare.
Frontmonterad elmotor är grejen
De aktermonterade elmotorerna saknar GPS och har få funktioner förutom drift bakåt eller framåt i ett lugnare tempo och med mindre ljud än bensinmotorn. Det kan vara effektivt vid exempelvis långsam trolling, men för att få ut allt av vad en elmotor kan erbjuda behöver du en frontmonterad med GPS och eventuellt en koppling mellan motor och plotter.
Olika märken och prisklasser
De märken som leder marknaden är Minn Kota, Lowrance, Garmin, Motorguide och Watersnake. Lowrance och Garmin har endast en modell var – båda i premiumsegmentet. De övriga tre märkena har ett par olika modeller i olika prisklasser. Funktionalitet och konstruktion varierar, men kvaliteten är hög även på de billigare motorerna.
Ett exempel är Minn Kotas instegsmodeller Powerdrive BT och Terrova BT. Skillnaden i pris är endast ett par tusenlappar men skillnaden är stor i konstruktion. Terrovans fällningsmekanism är betydligt bättre. Motorerna i sig är desamma och så även funktionaliteten, förutom att en heading sensor medföljer Terrovan som ger möjligheten att använda JOG. Tillförlitlighet och kvalitet är mycket hög och du kan räkna med att motorn håller i många år oavsett vilken du väljer.
Funktioner och drivsystem
Det finns ett fåtal frontmonterade elmotorer utan GPS som enbart styrs med hjälp av en fotpedal. Majoriteten av dessa motorer är vajerstyrda, vilket betyder att en stålvajer går från motorn till pedalen vilken dras åt eller släpps ut beroende på åt vilket håll du trycker pedalen. De flesta motorer har dock GPS och är elektroniskt styrda. De kan vanligtvis styras med fotpedal eller handkontroll.
Om motorn har GPS följer diverse funktioner med. På instegsmodeller finns främst Spot-lock och Cruise control. Vissa motorer levereras med en extern sensor som ger extra funktionalitet, bland annat JOG och Circle mode. Spot-lock ger möjlighet att ankra med hjälp av GPS och är kanske den mest använda funktionen. Ett knapptryck och du står stilla utan att behöva slita i en tung ankartamp. Med en heading sensor och JOG får du möjlighet att förflytta dig en viss distans åt något håll med ett knapptryck och ankra om, mycket användbart när man spinnfiskar exempelvis ett grundflak och snabbt vill ha ny yta att fiska av. Cruise control ger möjlighet att hålla en viss fart, perfekt för trollingfiske efter exempelvis gös där farten är mycket viktig. Många instegsmotorer har även en enklare typ av autopilot där du med ett knapptryck säger åt motorn att hålla samma riktning som den håller för tillfället, något som tyvärr fungera lite halvdant när vinden ligger på. Circle mode gör att båten cirkulerar runt en ankring.
Koppling till plotter och avancerad styrning
Många motorer med GPS har möjlighet att kopplas samman med en plotter, men inte med vilken plotter som helst. Minn kota kan exempelvis endast kopplas samman med enheter från Humminbird. Lowrance är kompatibel med Lowrance, Garmin med Garmin, Motorguide med Lowrance och Watersnake kan inte kopplas till någon plotter.
Funktionaliteten ökar kraftigt för de flesta märken när man koppla ihop motorn med plottern. Du kan exempelvis lägga upp en egen rutt som elmotorn följer, sätta waypoint som motorn ska ta dig till och ankra samt välja en viss hastighet som båten ska hålla. Garmin Force och Lowrance Ghost kräver inga extra tillbehör för att kunna kopplas till respektive plotter. Minn kota kräver en motor med I-pilot link och Motorguide kräver ett Gateway kit.
Behöver du plotter och ekolod finns de här
Använd elmotorn till din fördel
Tillsammans med ekolodet är den frontmonterade elmotorn en fiskares bästa vän och kan användas vid i princip allt fiske. Ankringsfunktionen är nog den mest använda. Du kan dock inte räkna med att du ligger blixtstilla, vilket är ett problem vid exempelvis bottenmete eller när man ligger nära någon struktur som man inte vill råka hamna i. Se till att kalibrera din heading-sensor samt ställa in båtens storlek om det finns möjlighet, vilket gör ankringen och andra funktioner mer exakta.
Den enklare versionen av autopilot fungerar utan att du kopplar motorn till plottern. Den är nästan felfri när det är vindstilla eller då man lägger kursen mot vinden. Om du trollar i sidovind och slår på autopiloten kommer den styra mot vinden, vilket ofta fungerar bra tillfälligt om du får fisk och är ensam i båten. För att få full kontroll över autopiloten krävs dock att du kopplar elmotorn till plottern och på så sätt kan lägga upp rutter som elmotorn följer. Detta fungerar ypperligt och är ett fantastiskt hjälpmedel vid främst trolling, men även vid spinnfiske. Markera ut en rutt på ett kastavstånd längs en lång vass och sätt hastighet på 0,4 knop så sköter elmotorn allt medan du själv kan stå och kasta i lugn och ro - supersmidigt! Autopiloten i elmotorn är så bra när den används på detta sätt att du faktiskt kan byta ut autopiloten på bensinmotorn om du har en sådan.
JOG-funktionen används flitigt av många spinnfiskare. De flesta motorer har en förinställd distans som elmotorn flyttar sig vid ett knapptryck. Ankra och tryck sedan åt ett håll så flyttas ankringspunkten och motorn följer efter. Du slipper alltså slå av ankringen, flytta dig manuellt och sedan ankra om. Allt sköts med ett knapptryck och du får ett nytt område att kasta av.
Saltvatten eller sötvatten
Vissa motorer är endast ämnade för sötvatten. Lowrance Ghost exempelvis förlorar sin garanti så fort den används i saltvatten men Garmin Force fungerar fint. Minn kota och Motorguide har versioner av sina modeller som fungerar i saltvatten. För Minn kota heter de Riptide. Så exempelvis finns Terrova både som vanlig för sötvatten och Terrova Riptide för saltvatten. Riptide, och även de saltvattenbeständiga hos Motorguide, kännetecknas av att de är vita i stället för svarta. Dessa modeller kostar mer på grund av att de har syrafasta komponenter.
Tillbehör
Det finns lite olika tillbehör att köpa till olika elmotorer. Snabbfästen finns till de flesta, perfekt om du har båten liggandes i hamn men inte vågar lämna kvar elmotorn. Det finns även propellrar med extra vassa blad som är lämpliga om du brukar fiska grunt där det finns mycket växtlighet. Handkontrollen till Minn kotas motorer finns i tre olika utföranden beroende på hur mycket funktionalitet du vill komma åt. Vissa motorer levereras utan fotpedal, men de finns att köpa till extra om du hellre styr motorn med foten.
Ordlista för elmotorer
GPS: Global Positioning System, satellitnavigationssystem för bestämning av positioner.
Plotter: GPS-navigator som använder satelliter för att visa din båts position på ett elektroniskt sjökort.
Spot lock: Ankringsplats
JOG: Förflyttar Spot Lock i 1,5-metersintervaller.
Cruise control: Farthållare.
Circle mode: En funktion som låter dig cirkulera runt en ankringsplats.