Populära länkar
Kategorier
FISKEMETODER
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga fiskare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Gummibeten - 10 tips
Såväl gäddan som de flesta gäddfiskarna älskar gummibeten, det som gör dem så omåttligt populära är dess mångsidighet. De finns i alla möjliga fabrikat, former, färger och går att modifiera i all oändlighet. Här bjuder vi på tio heta tips som garanterat kommer öka huggfrekvensen.
Inledning
Mjukbeten, softbaits, gummibeten, eller bara "jiggar" som vi i Sverige kallar dem, slog igenom hårt på svenska marknaden redan för 20 - 25 år sedan. På den tiden var det främst beten från exempelvis Relax Lures i USA som gällde. Utvecklingen har kommit långt sedan dess och idag har vi världskända betestillverkare som levererar mjukbeten till hela världen, och det har dessutom blivit populärt att själv tillverka egna mjuka gäddmagneter.
Gummibeten har många fördelar mot deras hårdare mera klassiska kusiner. De är relativt billiga, otroligt mångsidiga, du kan fiska dem på flera olika vis och hotta upp dem för att passa just din fiskeplats – nedan bjuder vi på tio inspirerande tips.
Gummibeten för alla tänkbara situationer hittar du här
1. Pimpa stingern
Gummibeten köps vanligen origgade, alltså utan krokar och linögla. För att göra det enkelt för dig kan du köpa färdiga stinger-tackel som passar betet, men för dig som är händig finns det material att köpa för att tillverka egna stingers.
Börja med en shallowskruv eller ett jigghuvud beroende på hur djupt du vill att betet skall gå. Använd sedan en tålig vajer, eller trippellekande från linögla till en fjäderring. I fjäderringen fäster du en trekrok. Om ytterligare en trekrok behövs så förlängs stingern på samma sätt som innan, med en vajer eller trevägslekande. För att hotta upp betet kan stingern pyntas med färgade plast- eller glaskulor, krympslang och krokar.
Här hittar du både färdiga stingertackel och alla komponenter för att tillverka dina egna
2. Samma bete för både djupt och grunt fiske
Att rigga mjukbeten med enbart shallowskruv och krokar, alltså helt oviktade, är poppis för att enkelt kunna addera extra vikt beroende på fiskesituation.
Det finns flera olika olika system för snabb och enkel viktning som kan köpas löst eller i paket. På så vis får du ett bete som kan fiskas precis mycket grunt men även över friliggande grynnor, flera meter ner. Du fäster bara en lämplig vikt som ökar sjunkhastigheten på betet.
Sänken till dina mjukbeten hittar du här
3. Viktspikar, viktknappar och viktklistermärken
För dig som vill finjustera och optimera vikten och gången på mjukbetet finns olika typer av viktspikar, viktskruvar och viktknappar. Viktspikar är spetsiga blytyngder som trycks in i mjukbetet där du vill ha extra vikt. Viktknappar är en liten knapp som skruvas in i betet. Det finns även tyngdförsedda klistermärken som klistras på betet, fördelen med viktklistermärken är att de inte skadar gummit i betet.
4. Huggutlösare för grumliga vatten
Gäddan använder främst sitt känsliga sidoorgan för att lokalisera byten. Den känner av vibrationer i vattnet. Rasselkammare har funnits i vobbler i många år och visat sig vara mycket effektivt, i främst grumligt vatten med begränsad sikt.
För att få mjukbetet att väsnas mer finns det rasselkammare att köpa i olika utföranden, både de som trycks in i jiggen och de som fästs på utsidan med skruv.
5. Gör en spinnare av mjukbetet
Om rasselkammare inte är nog för att skapa tillräckligt med attraktion kan du berika ditt bete med ett spinnarblad som du fäster antingen på eller framför mjukbetet. Så kallade spinnerblades är en böjd stålarm med en linögla i mitten. I ena änden av armen fästs betet och i den andra sitter ett tunt stålblad som roterar vid invevning. Det finns även mindre stålblad som fästs rakt i mjukbetet med skruv. Fäst dem lämpligen i ryggen, på buken på betet.
Spinnerblades och andra jiggtillbehör hittar du här
6. Heta influenser från abborrfisket
Det nya heta bland abborrfiskare fungerar minst lika bra på gädda. Chatterblades är en typ av stålblad som du fäster mellan betet och linan. Bladet ger betet en mycket ettrig och oregelbunden gång som kan trigga igång gäddan. Det här knepet kan vara esset i bakfickan som räddar fiskedagen. Testa chatterblades tillsammans med dina favoritbeten.
7. Lite röd färg under hakan?
Är du inte helt nöjd med färgen på ditt bete? Det finns färgpennor att köpa som är ämnade till att måla på just mjukbeten. Färgen är vattenfast och luktfri. Vissa färgpennor är UV-baserade och lyser upp betet i mörkt vatten. Varför inte måla lite rött under hakan på ditt favoritbete? Det kanske väcker hugglusten i gäddan.
8. Laga betet på nolltid
Mjukbeten har en nackdel - de går sönder. Gäddans tänder är vassa och om du har otur kan betet bli ofiskbart redan efter första smällen. Men kasta inte betet för det. Det finns vattenfasta och luktfria lim ämnat för just mjukbeten, så går ett bete sönder kan du enkelt limma ihop det på nolltid. En flaska lim sparar både pengar och favoritbeten och är väl värd sin investering.
9. Fiska bland växter och stubbvass
Fiskar du ofta bland växter och stubbvass? Rigga betet med vasskyddade krokar för att inte få vegetation på kroken vid varje kast. Vasskyddade krokar finns i en uppsjö av varianter, både viktade och oviktade.
Här hittar du krokar till gäddfisket
10. Doftspray för iskalla dagar
Känner gäddan doft? Absolut. Testa att applicera doft på ditt bete med hjälp av doftspray för att öka attraktionen. Kan vara extremt effektivt i kallt vatten där betet fiskas hem extra långsamt.
Ordlista
Mjukbete: Ett bete som är gjort av gummi.
Stinger (alt stingertackel): Ett tackel som används för mjukbeten för ökade krokningsegenskaper.
Origgad: Ett bete helt utan stingertackel.
Linögla: Öglan på betet där du fäster tafsen till huvudlinan.
Trekrok: En solid krok som är uppbyggd av tre enkelkrokar.
Jigghuvud: Vikt och krok i ett – används oftast ihop med en kropp av gummi.
Shallowskruv: En betesögla med skruv som du skruvar in i ett mjukbete.
Trevägslekande: Ett lekande med tre öglor.
Sjunkhastighet: En betesögla på skruv som du skruvar in i ett mjukbete.
Fjäderring: En liten spiralring som du bland annat fäster krokarna till ett bete med.
Stubbvass: Korta ändar av vass som sticker upp från botten.
Rasselkammare: En liten behållare med kulor i som väsnas. Kan tryckas in i mjukbeten eller bindas in i fiskeflugor.
Viktspik: En spikformad vikt som du trycker in i mjukbetet.
Viktskruv: En viktad skriv som du skruvar in i ett mjukbete.
Viktklistermärke: En liten vikt som du fäster på betet för att öka dess vikt.
Spinnerblade: Ett spinnarblad på en stålarm som du fäster framför betet för ökad attraktionskraft.
Buzzblade (även buzzer): En slags propeller som du fäster framför betet som väsnas och vibrerar.
Chatterblade: Ett blad som du fäster framför betet för att ge en extra oregelbunden gång.
Vasskyddade krokar: Krokar som är försedda med skydd framför korkspetsarna för att kunna fiskas i vegetation.
UV-färg: Fluorescerande färg som syns bra under mörkare förhållanden.