Populära länkar
Kategorier
FISKEMETODER
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga fiskare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Gäddfiskarens vobblerskola
Fiskliknande krokförsedda träbeten med vobblande gång är förmodligen världens äldsta fiskedrag. Även om vobblern/wobblern som bete är sig likt med en kropp, en sked och några trekrokar så har utvecklingen gått framåt. Idag finns en mängd alternativ för gäddfiskaren, både för trollingfiskaren och spinnfiskaren. Nu ringer det in till Fiske.se:s vobblerskola!
Inledning
Pluggen, ett populärt trollingbete som ser ut som en cigarr med snedkapat huvud, var den första vobblern att produceras för försäljning i USA. Därefter kom beten med separat sked under hakan. Heddon var bland de första som producerade vobbler kommersiellt i USA och Lauri Rapala stod först vid startsnöret i Europa. Sedan dess har det kommit tusentals modeller i alla möjliga former, färger och utföranden. För att avgränsa oss lite fokuserar vi på de beten som är enkla att trolla och spinnfiska utan specialutrustning och särskilda tekniker. Dessa beten kan vara gjorda av lite olika material, men förekommer oftast i plast om de är massproducerade och ibland i trä om de är handgjorda. Förutom den nyss nämnda pluggen och några få andra beten så har vobblern oftast en separat sked eller läpp under huvudet som till stor del bestämmer gången.
Den viktiga gången
Hur betet rör sig i vattnet är förmodligen den faktor som är mest avgörande för om gäddan hugger eller ej. Rörelsen beror bland annat på kroppsformen, viktfördelningen, skedens utformning och placering samt var linöglan sitter. Låter det komplicerat? Det är det också, men även anledningen till att vi fortfarande testar nya, innovativa beten varje år. Men några generella regler gäller. Reglerna förenklar begripligheten om hur ett bete rör sig, genom att enbart titta på det. Skedens längd bestämmer först och främst hur djupt betet går – en längre sked gör att betet går djupare och tvärt om. Linöglans placering bestämmer till stor del om betet har en vickande gång där stjärten går fram och tillbaka, eller en rullande ”belly flash-gång” där magen vänder sig upp från sida till sida. Om linöglan sitter långt fram på skeden får betet mer belly flash, om linöglan sitter långt upp på skeden får den en mer vickande gång. Beten med linöglan i nosen i stället för på skeden har ofta en blandning mellan rullande och vickande gång, men ju längre skeden är desto mer vickande. Betets utformning och viktfördelning är även avgörande. Mer vikt i bakre delen ger en slöare och sävligare gång eftersom det krävs mer energi att svänga tillbaka mer vikt. Ett bete med mycket vikt i främre delen och en avsmalnande stjärt har ofta en lite ettrigare, vickande gång.
Här hittar du wobblers till gäddfisket
Varmt eller kallt vatten
Det finns ingen gång som är perfekt och fungerar vid alla omständigheter, men det finns generella regler att förhålla sig till precis som för färgval. I kallt vatten brukar man föredra en vobbler med mycket belly flash och lite mindre vickande rörelsemönster - en långsammare och sävligare gång som fungerar bra i låg hastighet. Under sommarmånaderna när gäddan är mer aktiv och tenderar att ta byten i högre hastighet brukar en mer vickande och ettrig gång trigga till hugg.
Hastigheten är avgörande
När du väl valt din vobbler är hastigheten det som till störst del avgör hur den simmar. Alla vobblers har ett fartspann där den fiskar bra. Vissa vobblers fiskar exempelvis inte alls i låg hastighet och är således inget bra val vid vinterfiske, medan andra kan bete sig märkligt om de fiskas för fort. I mycket låg hastighet, ner under en knop, är det få vobblers som fiskar bra. De finns dock några som utmärker sig. Dessa beten har ingen separat sked utan hela huvudet är utformad som en stor sked. Exempelvis Zalt-vobblern har linöglan mycket långt fram på huvudet medan Westins Platypus har två öglor, en längst fram och en i mitten av huvudet. Genom att fästa linan i öglan längst fram får betet en extremt rullande gång även i låg fart. Även varumärken som Nils Master och Bomber har beten som fungerar väl i låga hastigheter. Nils Master är ett populärt gösbete på grund av att betet just fiskar bra i låg fart, vilket fungerar utmärkt även för gädda i lägre vattentemperaturer. Exempel på vobblers som fungerar bättre i högre hastigheter är Rapala Scatter Rap, som håller sig stabil med sin breda sked och Deep Diving Red Fin från Cotton Cordell med lång sked. Dessa beten är främst lämpliga i högre vattentemperaturer där lite mer fart på betet ofta utlöser huggen.
Kolla in Scatter Rap, Bomber, Deep Diving Redfin och mängder av andra wobblers här
Gäddtrolling – en effektiv metod för alla
Att trolla gädda med vobbler är en riktig klassiker och kan utövas av alla som har någon form av flytetyg. Det fina är att du kan fånga gädda med den enklaste utrustningen, samtidigt som du kan utveckla fisket med mer utrustning och roliga tillbehör. Att hålla rätt fart och välja rätt bete beroende på väderförhållande och vattentemperatur är det första steget. Kallt vatten föredras en låg hastighet samtidigt som man fiskar med en högre hastighet i varmare vatten. Det viktiga är att vobblern fungerar väl i den hastighet du förflyttar dig. Hur djupt du vill fiska kan justeras genom att välja vobbler med kort eller lång sked, släppa mer eller mindre lina samt fästa ett päronbly några meter framför vobblern. På många förpackningar står det på vilket djup vobblern fiskar, vilket kan vara en bra fingervisning. Du kan även testa själv genom att trolla på olika djup och se när vobblern börjar ta i botten. Skriv ner hur snabbt du kör, vilket bete du använder och hur långt linsläpp du har för att vid senare tillfälle veta exakt vilket djup betet fiskar.
Fina beten för gäddtrolling hittar du här
Fler tips till trollingfiskaren
Sidoparavanen ser vid första anblicken lite avancerad ut men i själva verket är det tvärtom, de är faktiskt enkla att använda, och oumbärliga tillbehör. Fördelen med sidoparavanen är att du kan fiska med fler beten och bredda sökområdet rejält. Visar fisken sig på styva linan så glöm inte av att justera linsläppet. Ibland är gäddorna skygga och du behöver släppa betena längre bakom båten för att få fisken att hugga. Trettio fot (ca 9 m) bakom paravanerna eller sextio fot direkt bakom båten är en bra utgångspunkt. Slutligen, arbeta med farten. Små justeringar kan betyda succé. Även att variera hastigheten kontinuerligt. Detta kan göras genom att helt enkelt sänka eller öka farten på motorn, eller att svänga båten. Om du använder paravaner minskar eller ökar hastigheten på betena avsevärt när du svänger båten, något som kan trigga till hugg precis som spinnstopp eller plötsligt ökad hastighet vid spinnfiske.
Kasta vobblern med spinnspöet
Vobbler med sked är relativt ovanliga beten vid traditionellt spinnfiske. Inte för att det är dåligt på något sätt, utan för att det glömts bort. Att spinnfiska med vobbler kan vara extremt effektivt. Bra exempel på vobbler att spinnfiska med är klassikern Westins Jätte eller nykomlingar som Headbanger Shad och Jonny Vobbler. Egentligen kan du spinnfiska med vilken vobbler som helst, men det är en fördel om de är lättkastade och framför allt relativt lätta att veva hem. Vobbler med lång sked är tyngre att veva in då vattenmotståndet blir högre och du blir lätt trött av att fiska en hel dag med dem. Fiska antingen med en helt monoton hemvevning eller med spinnstopp. Både korta och längre. Ett effektivt sätt om du vill generera fler spinnstopp, är att dra in vobblern med spöet, veva in lina samtidigt som du för spöet mot vobblern igen, därefter dra du in vobblern på nytt. Upprepa proceduren tills du tagit hem betet hela vägen. En mycket fångstgivande metod för både stora som små gäddor.
Vi hoppas att du haft nytta av denna vobblerskola och att du fått med dig ett och annat ess att plocka fram under nästa fisketur. Om du har några frågor – tveka inte att kontakta vår eminenta kundtjänst på 060 - 124 000.
Vobblerfiskarens ordlista
Vobbler/Wobbler: Ett fiskliknande drag med vickande gång och haksked.
Heddon: Amerikanskt varumärke som gör fiskebeten.
Trekrok: Tre enkelkrokar som är sammansvetsade.
Crankbait: En liten vobbler.
Jerkbait: En vobbler utan haksked. Betet rycks fram av fiskaren.
Linögla: Öglan på betet där du fäster linan eller tafsen.
Gång: Betets rörelsemönster.
Haksked: En plast-/plåtbit som placeras på en vobbler för att ge betet en viss gång.
Belly flash: En gång där betet visar magen från sida till sida.
Gösbete: Ett bete som går bra i låga farter ämnat för att fånga gös.
Päronbly: Ett päronformat blysänke.
Sidoparavan: En pryl som du fäster betet i som drar ut åt sidorna från båten vilket med för att du kan söka fisken på ett större område.
Släpp: Den längd lina som du har mellan båt och bete, eller paravan och bete.
Spinnstopp: En paus vid hemtagning av bete. Betet faller till botten vilket ofta utlöser hugg.