Populära länkar
Kategorier
FISKEMETODER
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga fiskare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Vårfiske efter gädda
På vårkanten, precis efter islossningen, startar spinnfiskesäsongen efter gädda. Nu har du som jagar de stora fiskarna goda chanser att bättra på personbästat. För att du ska lyckas med det tidiga vårfisket krävs rätt utrustning – här har du utrustningsguiden som tar dig rakt in i matchen.
Inledning
När det slår om till töväder går det oftast fort från is till öppet vatten. Då gäller det att vara med. Om våren är gäddan lite trögare på grund av den låga vattentemperaturen. Lösningen för trög gädda är att hitta rätt bete för dagen och ofta är en långsam inspinning med långa spinnstopp att föredra. Pulserande spinnflugor, tailbeten och mjukbeten med rätt rörelsemönster gör sig oftast bäst. Börja med att fiska av kanterna utanför vikarna och arbeta dig längre och längre in i de grundare vikarna, ju närmare leken du kommer. Vattentemperaturen fungerar oftast som en bra kompass i sammanhanget. Ju varmare vatten – desto grundare går gäddan. Fast inga regler utan undantag. Det finns dagar då gäddan gör tvärtemot skolboken. Se därför alltid till att ha några ess i betesboxen, något som sticker ut från normen. Ett snärtigt swimbait eller ett skrikigt spinnerbait är aldrig fel att prova.
Ett spö för alla tillfällen
Om man frågar ett antal gäddfiskare vilket spö som är det ultimata gäddspöt så får man givetvis lika många svar. Skulle man däremot försöka plocka ihop ett spö med så många gemensamma faktorer som möjligt från samma skara gäddfiskare skulle vi nog landa på ett 8 fot långt spinnspö med en kastvikt på 40 till 130 gram. Ett bra allroundspö helt enkelt. Spöklingan bör ha en ganska snabb aktion som funkar med mindre beten men även de som är lite tyngre. Ett lite styvare spö fäster även krokarna bättre vid mothugg. När det kommer till egenskaper såsom antal spödelar, material i handtagen, delade eller hela handtag, spöringar, rullfästen och andra detaljer så är dessa högst personliga och lämnas utanför den här diskussionen.
Lämpliga fiskespön till gäddfisket
En fiskerulle som tål stryk
Vid spinnfiske efter gädda får rullen ta en hel del stryk. Ofta är det ganska tunga beten som kastas ut med relativt hög kraft. Dessutom ska rullen tåla att rycka hem ett bete och sätta krokarna i en förhoppningsvis stor gäddkäft. Valet faller oftast på spinnrullen/multirullen vilket dessutom passar ihop med valet av spö vi pratade om ovan. Multirullen, eller multiplikatorrullen som den egentligen heter, bör ha en bromsstyrka från åtta kilo och uppåt och för dig som är ny användare av multirulle är en utväxling runt 5.5:1 idealisk. Då riskerar du inte att fiska hem betet för fort. På en multirulle går det inte att byta vevhand utan det valet måste du ha klart för dig från början. Tittar man på topplistorna så hamnar i många fall de såkallade lågprofilrullarna i topp vilket inte är konstigt då rullarna ofta är mindre och lättare än de rundgavlade rullarna. Men det hela handlar om tycke och smak och är inte avgörande för fångststatistiken.
Linan – länken mellan fiskare och fisk
Vid det lite tyngre gäddfisket krävs en flätad lina av god kvalitet. En flätlina är både stum och stark men ändå tunn i diametern, om du jämför med linor av andra material. En flätlina ger god kontakt med betet vilket gör det enkelt att känna minsta lilla stöt vid eventuella hugg. Andra viktiga egenskaper hos linan är att den är rund, smidig och inte suger vatten, detta för att garantera långa kast och god hållbarhet. 0,32 till 0,34 millimeter är passande lindimensioner till fisket efter gädda. När det kommer till färgval så är det individuellt. Ibland kan det vara bra att ta en färg som sticker ut lite för att lättare ha koll på betet.
Bra flätlinor till gäddfisket hittar du här
Mjuka och hårda beten
Vi nämnde tidigare att val av spö och rulle är lite personligt, men det är ändå inget i jämförelse med betesvalet. Som regel bör du som gäddfiskare ha beten som täcker det behov som krävs i det vatten du fiskar i. Betesboxen bör innehålla några helt ytgående och svävande (suspending) beten för grunt vatten. För lite djupare vatten över grynnor och grundtoppar så kan du alltid välja att vikta ett gummibete för att komma ner lite extra. Du bör även ha några beten som går att ta hem mycket långsamt och några snabbare för de dagar då gäddan är i farten. Så kallade spinnflugor funkar fint att ta hem långsamt och ett flackande skeddrag eller swimbait går att spinna in med lite hetsigare gång. För vegetationsrika vatten brukar ett spinnerbait fungera fint. Betets utformning är gjort för att fiska bra i besvärligare miljöer som stubbvass, näckrosor och gräsbottnar.
Våra favoriterbeten till gäddfisket
Vassa tänder och gummerade håvnät
Kommer gäddans tänder i kontakt med flätlinan så är leken ofta slut, så mellan bete och lina ska det alltid sitta en tafs. Det finns tafsar i mängder av material och varianter men för att vara på den säkra sidan så är en mjuk tafs av god kvalité på minst en halvmeter nästan aldrig fel. Du knyter tafsen själv eller köper den färdig. Valet är ditt. Och gå hellre upp i dimension än ner.
Avslutningsvis är hanteringen av fisken en viktig del av standardutrustningen. Fisken ska kunna håvas utan problem och krokarna ska enkelt kunna lossas. Om fisken inte ska behållas för mat så bör den krokas av i håven eller på en så kallad avkrokningsmatta med en långskaftad tång. Är du nyfiken på vikten så väger du på bästa sätt gäddan i en säck eller vågpåse.
Verktyg till gäddfisket hittar du här
Tafsar till gäddfisket hittar du här
Vi hoppas att du har haft nytta av denna guide till vilken utrustning som krävs i jakten på vårgäddan. Om du har några frågor – tveka inte att kontakta vår erfarna kundtjänst på 060 - 124 000.
Gäddfiskarens ordbok
Spinnspö: Spö med så kallad trigger och lågt surrade spöringar avsett för att fiskas med multirulle.
Multiplikatorrulle (multirulle): En rulle som fästs på ovansidan spöet med vinkelrät spole. Spolen roterar vid utkast. Rullen har oftast ett antal olika bromsar som kan ställas in före kast.
Kastvikt: Berättar vikten på betet som spöet hanterar.
Allroundspö: Ett spö med ett brett funktionsområde.
Spöklinga: Spöklingan är grundstommen i spöet. På klingan fäster man spööglor, handtag och rullfäste.
Aktion: Talar om hur styvt (snabbt) spöet är.
Bromsstyrka: Hur tung belastning i kilo rullen klarar att bromsa.
Utväxling: Hur många varv spolen snurrar vid ett helt vevtag.
Lågprofilrulle: En multiplikatorrulle med låg byggprofil.
Vevhand: Handen du vevar med.
Flätlina: En lina som är spunnen av ett antal olika kevlartrådar.
Monolina: En lina som är tillverkad av en solid tråd. Oftast i nylon eller fluorocarbon.
Lindimension: Linans tjocklek i millimeter. Den kan även anges i dragstyrka.
Suspending: Ett bete som är ”viktlöst” eller svävande i vattnet.
Spinnfluga: Ett bete som fiskas långsamt. Materialet består till större delen av fibrer som suger vatten vilket i sin tur gör betet kastbart.
Ytbete: Ett bete som fiskas på eller strax under ytan. Oftast i kombination med plaskande gång.
Spinnerbait: Ett bete uppbyggt av spinnarskedar och gummikjolar med uppåtriktad enkelkrok.
Swimbait: Ett lättfiskat bete med S-formad gångstil.
Jekbait: Ett bete som rycks hem av fiskaren för att skapa olika attraherande rörelsemönster.
Tafs: En stryktålig länk mellan betet och huvudlina som fungerar som ett skydd mot gäddans vassa tänder.
Knutlös, gummerad håv: Håven har två fördelar. Den är skonsam mot gäddans skyddande slemskikt, dessutom fastar inte krokarna lika lätt i den.
Långskaftad tång: En fisktång med lång näbb som gör det enkelt att lossa krokarna ur gäddans gap.
Avkrokningsmatta: En matta som är avsedd för hantering av fisk. Den är skonsam mot fiskens skyddande slemskikt.
Vågsäck/vågpåse: En säck avsedd för vägning som är sydd i ett för fisken skonsamt material.