Populära länkar
Kategorier
FISKEMETODER
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga fiskare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Hantera fisken rätt
Hantera fisken rätt – verktygen du inte kan vara utan
Återutsättning av fisk bygger på att fisken ska må så bra som möjligt både under och efter hantering. Då krävs det både kunskap och några viktiga verktyg. Här kommer guiden alla sportfiskare bör läsa!
Fiske med handredskap ser väldigt annorlunda ut idag jämfört med för tjugo år sedan. Kunskaper är lättillgängliga, produkterna är oftast bättre, båtarna snabbare och ekoloden visar vart fisken står. Sportfisket har dessutom blivit mer populärt och allt fler anammar hobbyn. Fisketrycket växer för varje år och det enda sättet att rädda framtidens sportfiske är att återutsätta en del av fångsten. I vissa vatten är reglerna tydliga med maximi- och minimimått samt eventuella fredningstider. I andra vatten är det mindre reglerat och det är upp till dig som håller i spöet att ta ansvar.
När du hanterar fisken
Tanken med att återutsätta en fisk är givetvis att den skall överleva, må bra och fortsätta att reproducera sig. Detta är dock ingen självklarhet, även om fisken piggt simmar i väg. Gösen med sin slutna simblåsa blir lätt tryckskadad om den tas från djupare vatten än tolv meter. Det går ibland att släppa tillbaka den, men skador på inre organ kan göra att den dör vid senare tillfälle. Att ha fisken för lång tid ovanför ytan är ett misstag som försämrar återhämtningen, vilket senare också kan leda till döden. Studier på regnbåge har visat en markant skillnad i dödlighet bara vid trettio sekunder ovan ytan jämfört med om hanteringen sköts i håven och fisken får vara kvar under ytan. Den största orsaken till död efter återutsättning är dock blödande skador från krokar, främst vid gälarna. Det är tyvärr svårt att göra något åt blödande gälar vid hanteringen, men värt att tänka på när man tar sin matfisk för dagen: om fisken blöder kraftigt, ät upp den.
Något du även behöver tänka på är fiskens slemskikt, som skyddar mot svampar, bakterier och virus. Salmonider som öring och lax är mycket känsliga för just skador på slemskiktet, framför allt när de lever ute till havs och har sin silverblanka dräkt. Men det är inte bara dem som är känsliga utan även abborre, gös, gädda och alla våra vitfiskar. Det viktiga är att blöta händerna, använda anpassade verktyg och inte hantera fisken med handskar då det sträva tyget kan förstöra slemskiktet. Svampangrepp syns inte förrän dagen eller dagarna efter utsättning och leder allt som oftast till fiskens död.
Bra verktyg för hantering av fisk finner du här
Rätt verktyg underlättar
Att hantera fisken rätt är väldigt enkelt och med rätt prylar så går det smidigt. Gör alla moment i tydliga steg tills det blir en rutin. Om du planerar att återutsätta fisken du fångat så börja med att låta fisken vila i håven utan att lyfta upp den på land eller i båten. Kroka av fisken i håven och förbered sedan för eventuell mätning och vägning genom att ta fram matta, vågkasse, våg samt kamera för eventuell fångstbild. Fisken kan med fördel vila i håven mellan momenten för förbättrad syreåterhämtning.
Rätt håv gör stor skillnad
Att använda rätt håv är viktigt. Fisken ska få möjlighet att vila under tiden du krokar loss samt ordnar med allt runt omkring. Förr var håvnäten ofta gjorda av knuten nylon, idag är de flesta håvar knutlösa och ibland även gummerade, just för att värna om fiskens slemskikt. Förutom materialet bör maskorna inte vara för stora för då fenorna kan slinka i mellan och skadas. Nackdelen med små maskor är att trekrokar gärna trasslar in sig, därför bör du tänka efter innan håvningsögonblicket: håva lugnt och sansat så att krokarna inte fastnar långt upp i håvnätet. Utöver materialet så ska håven vara så pass skrymmande att fisken slipper ligga dubbelvikt, dessutom tillräckligt djup så att håvskaftet kan ligga på relingen eller på bryggan med fisken i vattnet.
Här finner du stora håvar med djupa nät som är skonsamma för fisken
Lossa krokarna
Ett verktyg för att lossa kroken är ett måste, särskilt vid gäddfiske. Ingen vill stoppa in handen i en gäddkäft för att lirka loss en trekrok eller två. Det enda kravet på detta verktyg är att det är tillräckligt långt. Tången kan även användas för att knipa till hullingen på krokarna om man vill fiska hullinglöst, något som ytterligare skonar fisken.
Bra avkrokningsverktyg hittar du här
En kraftavbitare om olyckan är framme
Om olyckan är framme och du får en krok i handen är en avbitartång, eller ännu bättre en kraftavbitare det enda som kan hjälpa dig, såvida du inte vill åka in till akuten. Avbitartången är inte bara till för dig utan även för fisken. Ibland sitter betet så krångligt till att det helt enkelt är bättre att knipsa av kroken för att kunna göra en lyckad återutsättning.
Bra avkrokningsverktyg hittar du här
En skyddande matta
Mattor för avkrokning har använts till främst karpmetet i många år men har nu anammats även av predatorfiskare. Det finns en hel del olika varianter men den gemensamma nämnaren är att mattorna är tillverkade i ett någorlunda mjukt material som både skyddar fiskens slemskikt och om fisken skulle kasta sig av och ann. Fisken är nämligen mer känslig mot slag än vad du tror, särskilt huvudet. Namnet avkrokningsmatta är dock lite missvisande då avkrokningen helst skall ske i håven, vid vattenytan. Fiskhanteringsmatta är en bättre benämning. Blöt mattan innan användning och ha den under vågpåsen vid vägning eller rakt under fisken vid fotografering och mätning.
Vågpåsen har flera användningsområden
Att väga fisken direkt i vågkroken är inte det klokaste om fisken skall återutsättas. Dels är fisken inte gjord för att hållas vertikalt, dels så kan gälar och gällock skadas. Ett sätt att undvika dessa skador är att väga fisken i en kasse. IKEA-kassar fungerar bra så länge de är fuktiga, men det finns många bättre, specialdesignade vågpåsar på marknaden. Dessa kassar brukar även användas som förvaringskassar där fisken kan vila en tid, om du exempelvis måste vänta in en vän med kamerautrustning. Fisken läggs i påsen som dras igen med en dragkedja eller snöre, och sänks ner under vattnet med fisken i. Glöm inte att nollställa vågen så vikten från kassen inte läggs till. Sist väger du fisken genom att hänga kassen i vågkroken.
Påsar, vågar och måttband hittar du här
Att släppa fisken rätt
När allt är klart och fisken skall återutsättas kan du med fördel låta den vila i håven och sedan släppa ut den när den är pigg. Gös däremot har en benägenhet att lägga sig med magen uppåt. Då kan du behöva hålla den i stjärtspolen en stund innan den simmar i väg. Ett annat sätt att återutsätta gös är att hiva i dem med huvudet före, från cirka en meter ovanför vattenytan. Då brukar fisken simma ner av sig själv. Är fisken trött och kantrar så håll den i stjärtspolen och låt den simma tillbaka av egen kraft när den är redo.
Ordlista
Ekolod: En maskin som genom ultraljud tolkar världen under ytan.
Fisketryck: Hur många som fiskar i ett visst vatten. Ju fler desto högre fisketryck.
Salmonider: Laxartade fiskar.
Vågpåse: En speciell påse som används vid vägning av fisk.
Trekrok: En krok som är uppbyggd av tre sammansvetsade enkelkrokar.
Reling: Kanten på båten.
Hullinglöst: Är när man fiskar med krokar utan hulling.
Avkrokning: Att kroka av en fisk. Verbet.
Predatorfiskare: En fiskare som specialiserat sig på abborre, gädda och gös.
Vågkroken: Kroken som hänger under vågen.