Populära länkar
Kategorier
FISKEMETODER
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga fiskare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Jiggen - Abborrens solklara favorit
Jiggens mångsidighet och effektivitet har tagit abborrfisket med storm. Idag hittar du jiggen i varenda tackelbox, nästan oavsett vilken sportfiskare du möter. Jigg-modellerna är många och för att hitta det som fungerar bäst i just dina vatten krävs en vilja att testa både gammat och nytt. Följ med bland färgglada gummin, shadar och curlytails och hitta dina egna favoritjiggar.
Inledning
Om du minns jiggens intåg på svenska marknaden har du varit med i matchen ett tag. Enklare paddelstjärtar, twintails och curlytails började bli populärt redan för drygt trettio år sedan. Dagens jiggar levereras ofta i tjusiga zip-påsar med häftig grafik och betesfärgerna sträcker sig från realistiska murriga kulörer till galet skrikiga färgkombinationer. Modeller och former finns i en uppsjö – smala, tjocka, långa, korta, höga, runda och kantiga. Vissa är rena imitationer medan andra fungerar som irriterande huggutlösare.
Paddelstjärtarnas effektiva rörelsemönster
Paddelstjärten är kanske inte det mest realistiska betet, men att dess rörelsemönster triggar till hugg är bevisat. Betet består av en fiskliknande (oftast) kropp och en paddelstjärt som svajar av och ann när betet rör sig framåt. De flesta paddelstjärtar får även en gungande kroppsrörelse som i folkmun kallas för ”belly flash”, just hur Belly flash-rörelsen ter sig beror dels på hur stor paddeln är i förhållande till kroppen, dels på kroppens utformning. Paddelstjärtar fiskas främst med ett vanligt jigghuvud. Betet kastas ut och kan antingen vevas hem monotont, vevas hem med spinnstopp eller ryckas hem med spinnstopp. Abborren hugger till nittiofem procent när betet dalar ner mot bottnen och därför är spinnstoppet det viktigaste momentet i fisketekniken. Vilken tyngd du använder på jiggskallen beror på djup, ström och hur snabbt betet skall dala mot bottnen. Ibland vill abborren ha tid på sig och då kan du behöva använda lättare skallar mellan fem och tio gram, och ibland funkar det bättre med snabba dyk, då kan det behövas en vikt på femton till tjugo gram. En större paddel är en fördel när du fiskar i kallt vatten och vill att betet får en bra rörelse, trots att du vevar hem det långsamt. En mindre paddel kan vara bra på sommaren då man ofta fiskar betet snabbare och är ute efter ettrigare rörelsemönster.
Blandade jiggar för alla situationer
Curlytails och Twintails – bortglömda storfavoriter
Grubs, som de kallas i staterna, var de allra första jiggarna innan paddelstjärtens intåg. En cigarrformad kropp med en curlytail, alltså en C-formad stjärt. Dessa beten används numera inte lika ofta men är fortfarande fantastiskt effektiva. Twintails är grubs med dubbel stjärt. Även dessa brukar vara mycket effektiva. Jiggarna är till en början tänkta att efterlikna en kräfta och/eller ett groddjur vilket antagligen är dess stora fördel. Idag har dessa beten bytts ut mot mer realistiska kräftimitationer, men fångsteffektiviteten är med stor sannolikhet densamma. Testa en curlytail eller twintail riggad på vanlig jiggskalle vid nästa abborrfiske och du kommer säkerligen inte gå hem tomhänt.
Vertikaljiggarna – för statisk presentation
Dropshot är en teknik som lämpar sig ypperligt när abborren står tätt samman och är inaktiva. Då är det bra med ett bete som befinner sig på en och samma plats under en längre tid, för att abborren ska få lite tid att intressera sig. Det är här V-tails kommer till sin rätta. Dessa beten har en smal fiskliknande kropp med en V-formad stjärt. Till skillnad från paddelstjärtar eller grubs så har V-tails ingen naturlig gång när betet rör sig framåt utan rör sig i stället förföriskt när du flyttar det upp och ner i vattnet. Dessa beten går ofta under namnet dropshotjigg eller vertikaljigg och kan riggas för dropshot och fiskas genom att kastas ut, eller med en vanlig jiggskalle och fiskas rakt under båten.
Imitationer – beten för specialisten
Det finns en mängd olika imitationsbeten på marknaden och de mest populära är jiggar som efterliknar kräftan. Dessa beten fungerar som de klassiska twintailarna, men är gjutna i ett mer realistiskt utförande. Vissa tillverkare har gått så långt att de 3D-skannat en riktig kräfta för att hitta den perfekta kräftimitationen. Jiggarna kan fiskas med ett antal olika riggar och det är du som håller i spöet som bestämmer om du ska rigga för: ordinär jiggskalle, Carolina-, Texas-, Neko- eller Jika-rigg. Kräftor trivs i områden med mycket sten och rötter och därför är det en fördel att rigga dem med offsetkrok, som inte fastnar i botten lika lätt. Maskimitationen är en annan het variant som fungerar på såväl små som stora abborrar. Jiggen finns som realistiska versioner eller med en liten curly tail längst bak för ökad attraktion och kan likt kräftan riggas med jiggskalle, Carolina-, Texas- och dropshot-rigg. Offsetkrok används med fördel bland mycket vegetation och bottenstruktur. Salamandrar och iglar är ytterligare imitationsbeten som tagit sig över från USA till Sverige under senare år. Iglar är en av abborrens stapelfödor och fungerar således utmärkt. Då både iglar och maskar förflyttar sig långsamt lämpar de sig till finessfiske med små, lätta rörelser och kan riggas med wacky- eller nekorigg.
Mängder av jiggar till abborrfisket hittar du här
Ned-riggen – en riktig snackis
Vad som är trendigt bestäms till stor del av de fiskeprofiler som når ut i mediebruset. Just nu är Ned-riggen den hetaste snackisen bland abborrfiskare. Det lustiga med Nedbeten är att de egentligen inte liknar något alls, men ändå är supereffektiva. Jiggen är utformad som en liten cigarr, utan några som helst extremiteter. Det som skiljer Nedbetet från andra jiggar är att man sprutat in saltlösning i stjärten vilket medför att de står upp från botten. Jigghuvudet är platt på ovansidan, vilket ytterligare hjälper betet att stå upp, något som tycks trigga abborren. Studier gjorda på bass i USA visar att de är mer benägna att äta kräftor utan klor, än kräftor med klor. Kanske tror abborren att nedbetet är en skadad kräfta. Betet fiskas hem strax över botten, med små korta ryck och spinnstopp där det får stå still på botten. Hur långa spinnstoppen är kan varieras. Långa spinnstopp i kallt vatten och kortare i varmt är den generella tumregeln.
Grälla, naturliga eller transparanta jiggar?
Vilken färg som fungerar bäst skiljer sig från vatten till vatten, i vilket väder och under vilken årstid du fiskar. Man brukar dela in färger i två grupper – naturliga och grälla. Därefter kan man även dela in dessa två i solida och transparanta. Naturliga färger brukar vara särskilt bra i klara vatten, medan grälla fungerar bättre i vatten med dålig sikt. Exempel på naturliga färger är grått och blått, medan grälla färger är limegrönt och klargult. Huruvida betet skall vara solid färg eller transparant beror på ljusförhållanden, hur högt betet går i vattnet och återigen sikten. Ett argument kan vara att du i vatten med dåligt siktdjup under en molnig dag skall börja med en solid färg för att fisken tydligt ska se siluetten av betet. Om vattnet i stället är klart och solen skiner kan det vara värt att testa ett semitransparant bete med lite glitter för att göra det mer naturtroget. Detta är dock regler med undantag. Börja med fyra olika färger och testa dem under olika förhållanden. Två naturliga kulörer - en solid och en transparant, samt två grälla färger som även dem är uppdelade efter nyss nämna tes. Sen är det bara att testa dig fram och se vad som fungerar bäst.
Skaka liv i ytterligare sinnen
Vissa beten som levereras i zip-påsar kommer med tillsatt doft och smak, vilket kan vara det som vänder en dålig fiskedag till en lyckad. Kräftimitationer, ned- och dropshotbeten som fiskas långsamt är särskilt intressanta att piffa till med extra doft och smak. För de beten som inte levereras med doft och smak finns både spray och krämer att köpa. Tröga fiskedagar brukar ge utrymme för experimenterande. Ibland knäcks koden och fiskelyckan vänder. Kanske är det för att du skakat liv i ytterligare ett sinne?
För dig som vill krydda betet lite extra
Jiggfiskarens ordlista
Rigg: En rigg är en kombination av lina, beten och krokar och annat småplock.
Jigg: Ordet har genom åren ändrat innebörd men idag är det ett bete med uppåtvänd krok som oftast fiskas över botten.
Curlytail: En jigg med rak eller spolformad kropp och C-formad stjärt.
Shad (samma som paddelstjärt): En fiskliknande jigg med en liten stjärt som vickar vid inspinning.
Tackelbox: Beteslåda.
Twintail: En jigg med rak eller spolformad kropp och två C-formade stjärtar.
Paddelstjärt: En fiskliknande jigg med en liten stjärt som vickar vid inspinning.
Hugg: När fisken tar betet.
Huggutlösare: Något som gör att fisken hugger.
Belly flash: En sida till sida gång där buken vickar åt sidorna
Spinnstopp: En paus vid hemtagning av bete. Betet faller till botten vilket ofta utlöser hugg.
Dropshotbete: En fisketeknik där du fäster en krok direkt på linan varpå du apterar betet. Under till sätter du fast ett justerbart sänke som bestämmer hur långt över botten du fiskar.
Vertikaljigg: Ett bete som är ämnad för vertikalfiske. Betet får sin gång genom att sänkas upp och ner.
V-tails: Samma som vertikaljigg.
Jiggskalle: Vikt och krok i ett – används oftast ihop med en kropp av gummi.
Offsetkrok: En speciell krok vars utformning gör det enklare att fiska i besvärliga miljöer.
Finessfiske: Ett samlingsnamn för diverse olika metoder med låga betesvikter för abborrfiske, vilka har sitt ursprung i det amerikanska fisket efter bass.