Populära länkar
Kategorier
FISKEMETODER
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga fiskare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Ned-fiske - Het metod för kalla vatten
Vilken fiskemetod som lämpar sig bäst beror till stor del på vattnets temperatur. Ned-fiske är en relativt nykommen metod i Sverige som snabbt blivit en av de moderna abborrentusiasternas vassaste tilltag. Ned-fiske fungerar året runt men gör sig allra bäst under den kallare årstiden. Fiske.se har gjort en snabbkurs i hur det hela går till – häng med!
Inledning
Olika fiskarter är anpassade till olika temperaturer och vilken fiskemetod som lämpar sig bäst för en viss art beror till stor del på vattnets temperatur. Till skillnad från oss däggdjur som håller en konstant inre temperatur är fiskar poikilotermer, djur vars kroppstemperatur är densamma eller något högre än dess omgivning. Omgivningens temperatur styr på så sätt fiskars metabolism och aktivitetsnivå. Salmonider som öring och lax har exempelvis en trivseltemperatur på runt åtta till tolv grader. Det är då de äter och växer som mest. Abborren är i stället värmeälskande och är som mest aktiv när vattnet är varmt, alltså en bra bit över salmonidernas trivseltemperatur. Under sommaren har abborren långa, aktiva perioder där de simmar mycket och jagar aktivt. Bra metoder under denna period är de där betet rör sig snabbt och triggar jagande fisk till hugg, samt en möjlighet att söka av stora ytor i jakt på simmande abborre. På hösten när vattnet kyls ner går bytesfisken djupare i täta stim. Abborren följer efter och har nu kortare, aktiva perioder. När vattnet kyls ner ännu mer och vintersäsongen är på intåg ställer sig abborren på djupet, ofta ner mot tolv meter, i mindre klumpar. Det är nu Ned-metoden är som allra bäst. Till och med exemplarisk.
Fiskar effektivt av mindre ytor
Ned-metoden är enkel i sitt utförande, men kräver tålamod och självförtroende. Själva riggen påminner om en vanlig jigg. Skillnaden är att Ned-skallen har platt huvud för att hjälpa betet att stå upp från botten. Tanken är nämligen att fiska långsamt med långa spinnstopp där betet står upp istället för att ligga ner. Riktiga Ned-beten har salt insprutat i bakre delen för ökad flytkraft som hjälper betet att stå upp. Betet ser i sitt ursprung ut som en liten cigarr, helt utan extremiteter. Imitationen är diffus. Kanske tror fisken att det är en insekt, en larv, en igel eller en kräfta. Kräftteorin är inte dum då man i laborationsmiljö i USA, testat och sett att abborrens kusin, bassen, hellre attackerar en kräfta utan klor än en med. Du fiskar betet med ett par vevtag eller korta ryck och sedan återigen ett spinnstopp. Längden på spinnstoppen är egentligen det som varierar. Generellt bör du använda dig av längre spinnstopp ju kallare vattnet är, men ingen regel utan undantag. Varför metoden är så produktiv under den kallare årstiden är främst på grund av att betet även fiskar under spinnstoppen. Du fiskar effektivt av mindre ytor under en längre tid, vilket är mycket giftigt när abborren står samlade på botten.
Bra beten för Ned-fiske hittar du här
Kräftimitationer och andra beten
Fiske med Ned-skalle behöver inte nödvändigtvis ske med traditionella Ned-beten. Kräftimitationer är populära. Vissa kräftimitationer har salt insprutat i klorna så att de står upp och liknar en kräfta i givakt. Andra beten som fungerar bra är klassiska shadjiggar, twintails och maskar. I dessa fall är den enda skillnaden mot traditionella jiggar den platta Ned-skallen, som hjälper betet att stå upp från bottnen.
Kräftimitationer till Ned-fisket
En lätt utrustning med känsligt spö
Ned-fiske är en finess-metod med lätta skallar, max femton gram, ofta nedåt fem till sju gram. Därför används med fördel ett spö och en rulle ämnad för lätta kastvikter. Spöet bör ha en klassning kring fem till tjugo gram och mäta ungefär sex till sju fot. En spöklinga med toppaktion, för att observera de ofta försiktiga huggen, är en stor fördel för att maximera fångstkvoten. En haspelrulle i storlek 1000 med 0,10 till 0,12 millimeter tunn flätad lina är passande. En tafs av fluorocarbon på 0,25 millimeter i diameter är lagom för att klara slitage från vassa stenar samt ge en så bra betespresentation som möjligt.
En metod för alla vattenmiljöer
Ned-fiske kan bedrivas både från båt och från land. I insjö, rinnande vatten eller i Östersjön. Metoden fungerar på sommaren så väl som på vintern, även om den verkligen kommer till sin rätt när vattnet är kallt och abborren samlad. Ned-fisket fungerar ypperligt i stadsmiljöer, i kanaler och i mindre trögflytande åar. Dessa vatten brukar ofta hålla rovfisk och med ett Ned-bete i tafsänden kan du fiska av de mest intressanta partierna väldigt noggrant och precist.
Effektiv metod för andra arter
Ned-fiske är inte bara ämnat för abborren. Gösen exempelvis är en rovfisk som i tidig ålder lever bottennära. Testa lite större Ned-beten och fiska på hård botten ned mot åtta till tio meters djup, så får du se. Gäddan kanske inte är den art du fokuserar på vid Ned-fiske, men det är faktiskt ingen ovanlig bifångst. Då Ned efterliknar en insekt, mask eller kräftdjur fungerar den på ett flertal vitfiskar, exempelvis id och färna. Färnan är en aggressiv jägare som främst livnär sig på större insekter, maskar, sniglar, kräftor och småfisk. Arten trivs i åar med varierande flöden och du kan enkelt söka färnan med Ned-beten kring bakvatten, där strömmen inte för med sig jiggen. Tänk på att använda en något tyngre skalle för att hålla bottenkontakten. Havsfiske med Ned-metoden inget man hör om, men med stor sannolikhet fungerar det ypperligt. Plattfiskar, småtorsk, berggylta kan vara passande salta kandidater för metoden. De flesta av dessa opportunistiska rovfiskar skulle troligtvis inte rata ett väl presenterat Ned-bete. Kanske blir du den första att testa?
Abborrfiskarens ordlista
Ned-skalle: En platt jiggskalle.
Spinnstopp: En paus i hemtagningen av betet. Utlöser ofta hugg.
Bytesfisk: En mindre fisk som står på rovfiskens meny.
Toppaktion: När spöet bara böjer sig i den övre delen av klingan.
Betespresentation: Hur du fiskar hem ett bete.
Flätlina: En fiskelina spunnen av flera kevlartrådar. Stark och stum.
Fluorocarbon: En åldersbeständig och tålig lina tillverkad av endast en tråd.
Tafs: En slitlänk mellan huvudlina och bete.
Kastvikt: Den vikt som ett visst spö är ämnat att kunna kasta.
Storlek 1000: Haspelrullar anges ofta i fyrsiffriga nummer. Ju lägre nummer desto mindre rulle.