Populära länkar
Kategorier
FISKEMETODER
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga fiskare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Trolling med sidoparavaner
Trolling med sidoparavaner – så här gör du
En av fördelarna med trolling är att du snabbt söker av stora ytor. Med sidoparavaner kan du utöka sökområdet ytterligare eftersom de sprider ut betena i sidled. Det är inte alls så krångligt. Vi berättar hur du gör.
För dig som ännu inte använt paravaner kan det låta svårt. Att använda fler än ett eller två spön vid trolling måste vara att be om trassel, tänker du kanske. Men, paravaner är mycket enkla att använda och är ovärderliga redskap för trollingfiskaren. Redan efter första försöket förstår du att trassel är ovanligt och en erfaren trollare har inga problem att fiska med sex eller åtta spön samtidigt.
Prisvärda trollingspön för alla tillfällen
Så här fungerar en paravan
Principen är enkel. Sidoparavanen är som en skiva som trycks ut åt sidan med hjälp av vattnets motstånd, farten framåt och linans fästpunkt. På toppen av skivan finns en bit frigolit som gör att anordningen flyter och ligger åt rätt håll i vattnet. På skivan sitter två fästpunkter för linan.
I bakre änden sitter ett beteslås och i främre änden sitter en linklämma. Linan fästs först i beteslåset, detta för att paravanen inte ska gå förlorad när den löses ut. Linan fästs därefter i linklippet. Paravanen ska vara vänd så att linklämman är närmast spöet och beteslåset närmast betet. När paravanen släpps ned i vattnet och linan stramas åt kommer paravanen börjar dra sig ut från båten. Det finns paravaner för babord och styrbord sida. Vid hugg tar man upp spöet och gör ett knyck för att linan ska dras ut ur linklippet. Därefter hänger paravanen enbart kvar i linan via beteslåset och förlorar sin dragförmåga. Fisken drillas nu utan ett större motstånd från paravanen.
Här hittar du bra sidoparavaner för ditt fiske
Fler än en paravan
Genom att använda flera paravaner på vardera sida om båten är det möjligt att testa ett flertal olika beten och djup samtidigt, och fiska av en stor yta. Enklast är att släppa ut paravanen längst bort först och sätta i spöhållaren längst mot fören på båten. Man släpper därefter ut nästa paravan och ställer spöet i den mellersta spöhållaren, och sedan paravanen närmast båten vars spö man ställer i spöhållaren närmast aktern. Hur långt ut den yttersta paravanen kan gå beror på storlek och design samt fart på båten. Högre fart och större paravan gör att den kan dra ut längre utan att halka för långt bak bakom båten. Hur långt åt sidan paravanerna kan dra är något man får en känsla för. Man bör ha ett avstånd mellan paravanerna så att de är jämnt fördelade. Tre paravaner per sida är ofta det mesta man kan använda på ett effektivt sätt.
Vid hugg tar man upp spöet och gör ett knyck så att paravanen löser ut, därefter kan man eventuellt göra ett mothugg, eller bara låta paravanen driva bakåt utan att veva. Eftersom båten fortsätter att gå framåt glider tackel och fisk med, och det blir inte slack i linan. När paravanen löser ut går fisk och bete snett bakåt och in mot båten. Om det är paravanen längst ut eller den i mitten som löses ut så kommer allt, förhoppningsvis, driva över det inre betet.
Linsläpp och tyngder förhindrar trassel
För att förhindra trassel när man får hugg på ett av de yttre spöna kan man göra två saker. Den ena är att släppa mer lina på de yttre. Exempelvis 80 fot på den innersta, 100 fot på den mellersta och 120 fot på den yttersta. Då kan man vara säker på att fisken med betet i munnen alltid kommer falla in bakom både båt och övriga beten. Den andra åtgärden är att tynga de inre betena, eller använda beten som går djupare. På detta sätt kan man vara säker på att fisken med betet i munnen även faller in bakom båten ovanför övriga beten.
Utlägg efter hugg
Men hur gör man när man ska lägga ut den yttre eller mellersta paravanen efter ett hugg? Om man har specifika linsläpp eller tyngder kan man inte ta den inre paravanen och släppa den så den helt enkelt blir den mellersta, för att sedan lägga ut återstående spö som den inre. I stället släpper man samma ut linlängd bakom båten som tidigare användes för det bete fisken högg, samt samma tyngd. Därefter fäster man paravanen på linan och släpper även ut denna rakt bakom båten. Inte förrän man släppt ut lika mycket lina som var ute innan hugget stramar man upp, och låter paravanen dra åt sidan. På detta sätt kan man vara säker på att betet går långt bakom den inre paravanen och man slipper trassel. Här kommer räkneverket på rullen in i bilden.
Linor till trollingfisket hittar du här
Räkneverksrulle
Vid fiske med paravan är rullar med räkneverk en stor fördel. Man vet exakt hur mycket lina man släpper, antingen i fot eller meter beroende på hur rullen är konstruerad. Exempelvis kan man släppa 120 fot bakom yttre paravanen, 100 bakom mellersta och 80 bakom inre. Man vet även hur långt släppet är mellan paravanen och spöet. Exempelvis kan det stå 225 fot på rullen som håller den yttre paravanen när allt är satt, då vet man att det är 105 fot mellan spö och paravan. Man kan nu även räkna ut ett avstånd mellan alla paravaner, vilket låter en vara mer exakt i utlägget så att betena fiskar av ytan jämnt. När man fått hugg, drillat och ska lägga ut betet igen vet man också hur mycket man ska släppa ut innan man stramar åt och låter paravanen dra sig ut åt sidan. Om man glömt är det bara att titta på vad som står på rullarna på andra sidan båten! Förutsatt att man lägger ut allt identiskt på vardera sida förstås.
Räkneverksrullar för att hålla koll på linsläppet
Storlekar, linklipp och val av lina
Generellt finns det storlek small, medium och large för paravaner av olika märken. Small är bra för flötestrolling, medium för laxtrolling med mindre beten och large passar för gäddtrolling med stora och tunga beten. De flesta paravaner kommer med Scottys linclip/linklämma vilka är kända som marknadens ledande och tillförlitliga. De känns igen på att de är gulsvarta. Dessa linklipp har två lägen, ett löst och ett hårt, vilket lätt ställs in genom att trycka fram eller bak det gula partiet. Om man använder tunga beten eller om det går kraftig sjö och man kör fort behöver man använda det hårda läget för att paravanerna inte ska lösa ut titt som tätt. Man kan även bända linklippet lite för att få ett ännu starkare tag om linan. Nackdelen är att det krävs ett ordentligt ryck med spöet för att få ut linan, men hellre det än att de hela tiden löser ut utan anledning. Nylonlina är tjockare och sitter betydligt bättre än flätad lina i klippet, om det blir problem med att Scottyklipp löser ut trots att de är i rätt läge och utbända kan man behöva byta huvudlina.
Sidoparavaner för ditt fiske hittar du här
Att köra slalom
Många fiskarter tycker om när betena ändrar hastighet. Vissa, exempelvis gösen, gillar när betet ibland nästan står still i vattnet. Genom att vrida båten fram och tillbaka i en slalomrörelse kan man med paravanernas hjälp få betena på vardera sida att ändra hastighet markant. Ett hett tips för exempelvis gös och gädda! Laxartade fiskar tycker i regel inte om när betet stannar och här vill man gärna köra relativt rakt. Något som hjälper till är dock dåligt väder med vind och vågor. Detta gör att paravanerna hoppar och drar, och betena får en oregelbunden gång men i högt tempo.
Ordlista
Trolling – fiske med båt där betena släpas bakom båten.
Paravaner – små redskap som används för att sprida ut beten under trollingfiske. De hjälper dig att använda flera spön och beten samtidigt så att du fiskar av större ytor.
Linklämma – eller ”clips” är en liten klämma som håller i linan, men som släpper taget vid högre påfrestning.
Babord – vänster sida i båtens färdriktning.
Styrbord – höger sida i båtens färdriktning.
Räkneverksrulle – multirulle för trolling som har ett räkneverk där man kan se hur mycket lina som är ute.
Spöhållare – fast eller löstagbar hållare för spön i båten.
Linsläpp – den längd på linan man väljer att ha till betet.