Populära länkar
Kategorier
FISKEMETODER
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga fiskare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Pimpa ditt bete
Pimpa ditt bete - doft, smak och andra huggutlösare
Vad är det som gör att fisken hugger på betet? Färgen, kontrasten, rörelserna eller lukten? Marknaden erbjuder en mängd olika tillbehör för att göra ditt bete unikt. Här kommer några effektiva exempel på ”det där lilla extra” som vissa fiskedagar kräver, för att fisken ska hugga.
Man kan tycka att betet ska fungera direkt ur förpackningen, men ibland behövs det lilla extra för att få fisken intresserad. Vi fiskare har alltid möjligheten att finslipa betet till det yttersta. Att en vobbler går rätt i en viss fart är mycket viktigt för att lyckas med trollingen. Att ett jerkbete hänger rätt i vattnet vid spinnstoppen är ytterst viktigt och något som kan justeras med några enkla knep. Ibland kan doft på mjukbetet vara ovärderligt, men bara ett fåtal beten levereras med en specifik attraktiv doft. Att ta fisket till nästa nivå kräver kreativitet, noggrannhet och viljan att testa något nytt.
Powerbait i olika smaker och utföranden hittar du här
Utnyttja fiskens doft- och smaksinnen
Vissa mjukbeten levereras med attraherande doft och smak direkt ur förpackningen medan andra både luktar och smakar plast. Hur mycket betydelse har doft och smak? Berkley, som producerar Powerbait och Gulp! har arbetat med just dessa aspekter sedan 80-talet. De har gjort mängder med tester och har bland annat kommit fram till att bassen, abborrens amerikanska kusin, håller betet i munnen längre innan de spottar, så länge smaken innehåller aminosyror från bassens naturliga föda.
Fiskens benägenhet att ta stilla, metade beten, exempelvis Powerbait, beror till största delen på lukten som betet utsöndrar. Frågan är hur avgörande doften är för beten som rör sig? Rimligtvis beror det på hur snabbt det rör sig, och hur lång tid fisken tar på sig att hugga. Finessmetoder som dropshot och ned-rig, där betet under perioder är helt stilla eller rör sig mycket långsamt, bör främjas av att just doft. Snabba fiskemetoder som spinnfiske med små crankbaits efter abborre, där fisken hugger av ren reflex, gynnas förmodligen sämre.
Produkter för att tillsätta doft och smak erbjuds idag från ett flertal märken. Spray, gel och stift är vanligast. Gulp! från Berkley har beten som ligger i dofttillsatser. Inte alls trevliga att hantera, men ibland mycket effektiva.
Doft och smak för de mest populära arterna finner du här
Skedar, propellrar och färgpennor
Det finns en hel del intressanta tillbehör som går att applicera på både hårdbeten och mjukbeten. Roterande skedar som går att skruva in i sidan eller i stjärten på mjukbeten, alternativt byta ut paddelstjärten mot en sked. Populära, stora beten för musky och kanadaröding i USA vid namn Bondy baits har just detta och det fungerar utmärkt för våra svenska rovfiskar. Det finns även skedar som kan fästas framför beten, trolling spoons, vilket ger extra attraktion. Spinnerblades är ytterligare en variant där en sked sitter på ena sidan av en bom och betet på den andra, ypperligt i grumligt vatten där gäddorna har svårt att upptäcka betet.
Ögonen på både mjuk- och hårdbeten går att byta ut till större, mindre eller annan färg och tillsammans med färgpennor kan du skapa tydliga huggmarkeringar mot betets huvud och haka.
Huggutlösande tillbehör för dina beten
Färgglada krokar och plastslangar
Trekrokar i röd UV-färg har blivit populärt under de senaste åren. Byt ut krokarna på dina hårdbeten och gör stingers till mjukbeten med dessa krokar för att få lite extra kontrast och huggmarkeringar. Det finns även trekrokar med roterande skedar som ger extra attraktion: perfekt för bladebaits eller crankbaits. Du kan även aptera en bit färgglad plastslang på krokskaftet. Många trollingfiskare använder just det knepet för att ge trollingvobblern lite extra charm.
Småplock som ger ditt bete det lilla extra
Förbättra gången och vikta om
Hårdbeten är ofta välbalanserade direkt ur förpackningen men genom att ändra vikten kan du även ändra gången. Ett exempel är att byta ut trekrokarna, till exempel ta bort en av tre trekrokar och byta ut en till en större storlek. Vikten ändras och på grund av den större storleken av krok kan även gången bli annorlunda. För att göra ytterligare modifieringar kan du addera ett lekande mellan trekroken och betet. På så sätt ger du betet en yvigare och mer ”slängande” gång. Hårdbeten går även att vikta om genom att fästa päronsänken i lekandet vid nosöglan eller sätta på klistervikter.
Mjukbeten kan viktas om på ett flertal olika sätt. Att byta jigghuvud till ett tyngre är den mest självklara, men för att även ge mer stabilitet till betet går det att köpa skruvvikter, som kan fästas i buken på betet. Lite som ballast. Det går givetvis även att ändra krokstorlekarna om du använder stingers samt fästa päronbly i beteslåset om du använder shallowskruv i stället för jigghuvud.
Att vinkeln på vobblerns nosögla ändrar gången vet alla betesbyggare. En sned nosögla ger en helt annorlunda gång, men det är inte alltid negativt. Testa själv att böja nosöglan en aning och märk skillnaden. Gången kan, om du har tur, gå från monoton till irreguljär. Ett bete som gör något oväntat då och då ger ofta resultat. Det är en regel helt utan undantag.
Färdiga fiskeutrustningar – sätt på ett bete och kasta
Ljud och vibrationer
Att fiskar registrerar ljud, eller rättare sagt vibrationer i vattnet, är inget nytt. Alla rovfiskar i svenska vatten har ett sidolinjeorgan som är mycket känsligt för just detta. Rasselkammare i eller utanför betet ger extra attraktion och brukar fungera som huggutlösare, i framför allt vatten med dålig sikt. Rasselkammare kan bland annat stickas rakt in i gummibeten, men finns även fästa i gummiarmar som träs på beteslåset, vilket gör det enkelt att använda även för hårdbeten.
Reflextejp och blinkande beten
Beten i metall ger som bekant reflektioner och blänker till då och då, precis som en skadad bytesfisk som vänder och vrider på sig i vattnet. Det finns klistermärken med reflekterande yta, specifikt ämnade för att pimpa icke metalliska beten. För vissa fiskemetoder kan du dra allt till sin spets och använda dig av lampor, eller blinkande dioder. Detta är framför allt effektivt under mörka förhållande, exempelvis djuphavsfiske och fiske under isen. Att använda blinkande lampor till pimpel efter röding har visat sig vara mycket effektivt, och frågan är om inte samma sak även kan vara effektivt för andra arter? Testa och se!
Ordlista
Vobbler: Ett skedförsett bete som imiterar en skadad fisk
Jerkbete: Ett bete som rycks hem av fiskaren för att skapa olika attraherande rörelsemönster.
Mjukbete: Ett bete som är gjort av gummi.
Powerbait: Ett konstgjort flytande agn som finns i olika smaker, dofter och färger som attraherar främst laxartade fiskar.
Gulp! Ett konstgjort flytande agn som finns i olika smaker, dofter och färger. Kan vara utformade som maskar eller små krabbor.
Finessmetoder: Ett samlingsnamn för diverse olika metoder för abborrfiske, vilka har sitt ursprung i det amerikanska fisket efter bass.
Dropshot: En fisketeknik där du fäster en krok direkt på linan varpå du apterar betet. Under till sätter du fast ett justerbart sänke som bestämmer hur långt över botten du fiskar.
Ned-rig: Ett bete främst ämnat för abborre. Lätta, platta skallar som tillsammans med ett gummibete fiskas precis över botten. Betets utformning gör att det står vertikalt upp från botten.
Trolling: Fiskemetod där båten släpar ett antal spön med beten efter sig. Kräver ofta en hel del utrustning.
Spinnstopp: En paus vid hemtagning av bete. Betet faller till botten vilket ofta utlöser hugg.
Musky: En amerikansk släkting till gäddan.
Spinnerblade: En bom av metall med en spinnarsked på, som du fäster till valfritt bete.
Huggmarkering: En tydlig fläck på ett bete, som ska reta till hugg.
Bladebait: Ett tunnare abborrbete av metall som fiskas hem snabbt.
Crankbait: En liten vobbler.
Hårdbeten: Hårda beten, vobbler, jerkbait, crankbait etc.
Trekrok: Tre enkelkrokar som är sammansvetsade.
Shallowskruv: En betesögla med skruv som du skruvar in i ett mjukbete
Nosögla: Öglan längst fram på betet som du fäster till tafsen eller huvudlinan.
Beteslås: Ett litet lås som du fäster på tafsen/huvudlinan som underlättar byte av bete.
Bytesfisk: En betesögla med skruv som du skruvar in i ett mjukbete
Rovfisk: Fiskar som äter andra fiskar, groddjur, fåglar och däggdjur.