Populära länkar
Kategorier
FISKEMETODER
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga fiskare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Powerbaitskolan
Powerbaitskolan
Powerbait förknippas främst med färgglada och stinkande kulor eller pasta som du fäster på kroken. Egentligen är Powerbait tillsammans med varumärket Gulp! en kollektion av lukt- och smakbeten som även inkluderar imitationer av bland annat kräftor och fisk. Synonymt med Berkleys konstgjorda agn och beten är att de är mycket populära och fångstgivande. Slå dig ner i skolbänken för här och nu börjar Fiske.se:s Powerbaitskola.
Historien om det amerikanska företaget Berkley började år 1937. Redan som 16-åring startade Berkley Bedell upp en verksamhet som sålde egenbundna flugor. I mitten av 80-talet var Berkley ett aktningsvärt företag, med bland annat renommerade linor och spön i sortimentet. För att vidareutveckla företaget anställdes fiskeribiologen Dr. Herman Kleerekoper, som specialiserade sig på fiskarnas luktorgan. Tillsammans undersökte de hur den amerikanska bassen reagerade på beten med lukt och smak. Genom att begåva betet med aminosyror, från vad bass normalt äter konstaterades det att fisken behöll betet i munnen upp till arton gånger så lång tid, innan den spottade. Efter ytterligare forskning på andra arter lanserades artificiella beten med doft och lukt för spinnfiske, samt den Powerbait-pasta vi idag använder till mete efter bland annat regnbåge, röding och öring.
Ett smörgåsbord av färgsprakande beten
I Berkleys sortiment av Powerbait och Gulp! hittar vi som sagt artificiella beten för spinnfiske, doftsprayer, pasta, laxägg och maskimitationer. Till mete efter regnbåge, röding och öring använder vi dock främst pastan eller de färdiga laxäggen som finns i olika färger och dofter. Klassiskt portionerade i små glasburkar. Vitlök, ost eller pellets är tre vanliga dofter/smaker som brukar vara effektiva. Färgerna är ofta starka och distinkta: gul, orange, violett, rosa eller röd. Det finns även blandfärger samt färger med glitter. Vad som fungerar bäst för regnbåge, röding eller öring i just den sjö du fiskar i är svårt att svara på. Fråga de lokala fiskarna samt testa olika färger och dofter. Vad som fungerar bäst kan även skilja sig mellan årstider samt tider på dygnet.
Vårt sortiment av Powerbait innehåller mängder av färger, smaker och dofter
Flytande eller sjunkande pasta?
Det finns sjunkande Powerbait för mete med flöte samt flytande för bottenmete. Den flytande pastan är förmodligen det vanligaste betet i svenska Put and take-vatten och fungerar i princip överallt. Ta en bit pasta och tryck fast på kroken. En mindre trekrok i storlek åtta till tio alternativt en mindre enkelkrok i samma storlek är lagom. Forma pastan som en mindre boll runt krokskaftet, cirka en halv till en och en halv centimeter i diameter. Försök göra så att krokspetsen inte är skymd. Ibland hugger fisken kraftigt och pastan trycks ihop vilket blottar kroken, men om fisken biter försiktigt är det viktigt att betet inte är i vägen för krokspetsen. Det finns speciella krokar med en stålspiral på skaftet där pastan lättare fastnar - utmärkt för Powerbait!
Vid bottenmete flyter Powerbait-pastan eller de färdiga äggen upp. Hur långt upp betet befinner sig över bottnen bestäms av tafsens längd. Laxartade fiskar har både gott luktsinne och god syn, vilket gör att de enkelt hittar betet så länge det inte ligger för långt ned mot bottnen.
Söker du en fiskeutrustning för regnbåge och öring?
Två typer av tackel
Tacklet kan antingen vara ett vanligt glidande bottenmete eller av paternoster-typ. Glidande bottenmete är precis som det låter. Trä ett päronsänke, med vikt på 25 till 35 gram på huvudlinan. Knyt på ett lekande i storlek åtta till tio. Knyt därefter på en 60 centimeter lång tafs av nylon eller fluorocarbon i diameter 0,20 – 0,30 millimeter/diameter, beroende på art och fiskstorlek. Kroken är det sista som knyts på. Linan glider nu igenom öglan i päronsänket så att nappet från fisken registreras i spötoppen oavsett åt vilket håll fisken drar: ett mycket enkelt och användbart tackel.
Paternoster-tacklet ser lite annorlunda ut men brukar fungera minst lika bra. Knyt ett lekande eller trevägslekande i storlek 8 - 10 på huvudlinan. I nedre änden av lekandet knyts en cirka 50 centimeter lång tafs av nylon runt 0,25 millimeter/diameter och därefter ett päronbly på 25 till 35 gram. I den återstående öglan på trevägslekandet knyts en cirka 40 centimeter lång tafs av nylon eller fluorocarbon i diametern 0,20 till 0,30 millimeter, beroende på art och fiskstorlek. När fisken tar betet registreras nappet antingen som ett drag eller att linan blir slak, beroende på vilket håll fisken simmar.
Viktiga komponenter för put and take-fisket
En billig och effektiv nappindikator
En bjällra i spötoppen har länge varit förknippat med regnbågsfiske och är så fortfarande. Fiske i regnbågssjön ger ofta möjlighet till socialt umgänge med vindskydd och eldstad, bjällran gör det möjligt att höra när fisken biter på. Ett billigt och effektivt nappalarm Det finns egentligen ingen nackdel mer än att det låter under hela drillningsmomentet så länge du inte plockar bort bjällran efter hugget. Om du sitter ensam vid sjön kan det dock vara trevligt att låta bjällrorna ligga kvar i tackelboxen. Bara du håller koll på spötoppen.
Här finner du bjällror och annat som underlättar fisket
Aktiva fiskemetoder
Bottenmete med Powerbait kan bedrivas betydligt mer aktivt och effektivt genom att du kontinuerligt flyttar tacklet inåt. Kasta ut så långt du kan i en riktning och låt ligga i fem minuter. Veva in ett par vevtag och vänta ytterligare ett par minuter. Upprepa tills du hämtat hem betet helt och kasta om i en ny riktning. Varken regnbåge, röding eller öring är passiva arter utan simmar runt i princip hela tiden, men de kan ha tydliga stråk dit de återkommer – då är det bra om betet korsar färdvägen.
Powerbait går även att fiska bakom bombardaflöte. Välj då en sjunkande pasta vilken du formger och fäster i en krok i storlek åtta till tio. Tafsen mellan flötet och kroken bör vara ganska lång, minst 100 centimeter. Använd en monotafs av nylon eller fluorocarbon med diameter 0,20 – 0,30 millimeter. Kasta ut och låt betet sjunka ordentligt. Ta hem bombardaflötet med några få långsamma vevtag och låt det sjunka igen. Repetera tills betet är hemtaget. Glöm inte att du kan forma betet så att de rör sig på ett förförande sätt, exempelvis som en liten sked eller skruv.
Bombardaflöten och annat viktigt småplock finner du här
Fiska med Powerbait på vintern
Pimpelfiske med Powerbait fungerar ypperligt. Fäst lite pasta på trekroken under en pirk eller på en mormyrska. Sjunkande pasta är här en fördel, men på en pirk kan det även fungera med flytande. Fiska pirken eller mormyrskan som vanligt. Lite färg, doft och smak kan utgöra skillnaden mellan fiasko och succé, framför allt under tröga fiskepass.
Powerbait-fiskarens ordlista
Spinnfiske: Fiske med haspel eller spinnspö
Bete: Fiskedrag eller agn.
Bottenmete: Mete på botten av ett vatten.
Put and take-vatten: Ett vatten där man satt ut odlad fisk som gäster fiskar och tar med sig hem.
Enkelkrok: En krok med enbart en krokspets.
Trekrok: En krok som är gjord av tre enkelkrokar.
Glidande tackel: Ett tackel där huvudlinan löper genom vikt eller flöte och på så sätt har direktkontakt med den agnade kroken.
Paternoster-tackel: Ett klassiskt tackel som används vid bottenmete.
Tackel: Ett tackel är en kombination av lina, beten och krokar och annat småplock.
Fluorocarbon: Åldersbeständig och stark monolina.
Päronsänke: Ett blysänke som har formen av ett päron.
Lekande: En liten svivel som förhindrar lintvinning. Finns i olika modeller och storlekar.
Tafs: En stryktålig länk mellan betet och huvudlina som fungerar som ett skydd mot gäddans vassa tänder.
Trevägslekande: En liten svivel som förhindrar lintvinning. Den här varianten går åt tre olika hall.
Huvudlinan: Den lina som du använder för att nå ut till full kastlängd.
Bombarda: En typ av kastflöte som finns i olika densiteter och storlekar. Fiskas ofta tillsammans med fluga.