Populära länkar
Kategorier
FISKEMETODER
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga fiskare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Spinnfiske Torsk
Spinnfiske efter torsk i Öresund
Spinnfiske efter torsk är inte alls särskilt svårt och tack vara det 90-åriga trålförbudet finns det fortfarande ett dugligt torskbestånd i Öresund. Fisken är i god kondition och kommer de upp lite i vikt så bjuds du som håller i spöet på stumma hugg och intensiva spöknyckar. Vi tänker berätta för dig hur man gör – häng med!
Öresund har haft trålförbud sedan år 1932. Förbudet fastslogs för att båttrafiken var så tät att man inte kunde tråla på ett säkert sätt, något som naturligtvis även gynnat det marina livet. Öresund kan på grund av förbudet bjuda på ett riktigt kul spinnfiske efter torsk runt tre till fyra kilo. En bra dag kan du ha ett fartfyllt sportfiske med mycket fisk, på ett mycket trevligt vatten. Se bara till att följa de nya reglerna som sattes inför 2022.
Spännande grundvattenfiske
Ett produktivt fiske kan bedrivas från Halmstad ner till Falsterbo. För att finna fisken krävs dock ekolod. Ett billigare som bara visar 2D-vyn under båten är fullt tillräckligt, trots att ett sidoseende ekolod alltid är bra för att söka av de stora vidderna till havs. Öresunds sandbottnar skiljer sig mycket från den kuperade sten- och lerbottnen längs Skagerrak. Sandbankarna är flacka och saknar struktur. Bytesfisken, och även torsken, söker sig till snabba förändringar i topografi. Det kan handla om bara en till två meters skillnad i djup. Där förändringen sker snabbt och skapar en skarpare brant är alltid intressanta platser. Djupet du fiskar på varierar mellan säsongerna. Torsken leker sent under vintern och på våren går de in grundare för att äta upp sig på krabba, borstmask och plattfisk. Bästa fisket har du under april och maj, då torsken kan gå så grunt som endast ett par meter. Du hittar ofta fisken på fyra till tolv meters djup, och för dig som inte har båt bjuder just den här perioden på möjligheten att få torsk längs land. Att vada ut så långt det bara går ökar chanserna. Under sommaren går torsken djupare för att söka upp kallare vatten. Du kan nu endast fiska dem vertikalt, med klassiska havsfiskemetoder. Under hösten går de återigen in på grundare vatten, men inte lika grunt som på våren. Du hittar ofta fisken på tio till sexton meters djup, och återigen där en djupförändring sker.
Här hittar du ekolod och tillbehör.
Jiggfiske med grälla färger
När du väl hittar torsken är fisket enkelt. De befinner sig ofta nära bottnen och metoden man använder påminner om traditionellt jiggfiske efter abborre. Beten är vanliga shadjiggar i storlek runt tolv till fjorton centimeter med tillräckligt tungt huvud för att hålla kontakt med bottnen. På djup kring tolv meter är det lagom med 30 gram, förutsatt att strömmen inte är för stark. Färgerna ska vara grälla. Rött, gult och grönt går alltid hem. Tekniken är enkel. Låt jiggen nå bottnen efter utkast, vänta en kort stund, ta några vevtag och upprepa. Skillnaden mot abborrfisket är att man nu pausar en stund när betet ligger på bottnen innan man vevar igen, samt att torsken ofta hugger just när man börjar veva till skillnad från abborren som nästan alltid tar när betet faller.
Mellan abborre och gädda
När man spinnfiskar torsk från båt eller från land är det alltid bra med långa kast för att täcka så mycket vatten som möjligt, varför spön runt nio fot är idealiska, även om kortare också funkar fint. Huruvida du använder spinn- eller haspelspö är upp till dina egna preferenser. Kastvikt upp emot 45 gram klarar man sig bra med. Tyngre skallar används sällan och ett spö med nyss nämnda kastvikt ger en riktigt magnifik upplevelse, när en finare torsk stiger på och på grunt vatten kämpar torsken hela vägen från botten till reling. Rullen bör matcha spöet, så en haspelrulle i storlek 2500 till 4000 eller spinnrulle i storlek 200 eller 250 är lagom. Tänk ett mellanting mellan prylar man använder till abborre och gädda. Huvudsaken vad gäller rullen är att den klarar saltvatten. Spola alltid av dina grejer med sötvatten efter varje fiskepass för att öka prylarnas livslängd. Som lina fungerar det med monofilament runt 0,30 millimeter. Det bästa alternativet är dock flätad lina runt 0,18 millimeter, för då får du bättre kontakt med betet. Dessutom skär linan genom vattnet betydligt lättare, vilket underlättar fiske vid hård ström.
Alla kommer ut på ”Sundet”
För dig som inte har egen båt men vill komma åt det roliga torskfisket så finns det alltid möjlighet att följa med en turbåt. Turbåtar som fiskar i Skagerrak och Kattegatt åker ut på vrak och fiskar djupt. Här är det traditionellt havsfiske med jigg eller pilk som gäller. För just spinnfiske efter torsk från turbåt kan man vända sig till ett par olika båtar. Landskronabåtarna som utgår från just Landskrona. Dessa båtar erbjuder olika typer av turer beroende på säsong och schemat hittas på hemsidan. Turerna består av djupfiske efter torsk, grundfiske efter torsk och meteturer. Meteturerna inriktar sig på plattfisk. För dig som vill spinnfiska torsk från turbåt är det just grundfisket du ska titta efter. Oftast finns utrustning att hyra på båtarna samt beten att köpa för dig som inte har egna prylar. Fördelen med turbåtsfisket är att kaptenen är erfaren och hittar fisken åt dig. Det enda du behöver tänka på är hur du placerar ditt bete, och att du anammar tekniken korrekt.
Nya regler för sportfiskare
Torskfiske med handredskap fick skärpta regler i västra och östra Östersjön inför 2022. I bland annat delområde 23 (Öresund) infördes en fångstbegränsning på en torsk per person och dag. I samma område är det även helt förbjudet att fritidsfiska torsk under perioden 15 januari till 31 mars för att skydda leken. Minimimått på torsk i Östersjöns samtliga delområden (Öresund inkluderat) är 38 centimeter. För Skagerrak och Kattegatt gäller endast 30 centimeter.
Torskfiskarens ordlista
2D-vy: Klassisk ekolodsvy.
Ekolod: En maskin som genom ultraljud tolkar världen under ytan.
Sidoseende ekolod: Ekolod som visar hur det ser ut på sidorna om båten.
Spinnfiske: Teknik där man kastar ut ett bete och vevar hem det.
Haspelspö: Spö som används tillsammans med haspelrulle.
Spinnspö: Spö med så kallad trigger och lågt surrade spöringar avsett för att fiskas med multirulle.
Spinnrulle (multirulle): En rulle som fästs på ovansidan spöet med vinkelrät spole. Spolen roterar vid utkast. Rullen har oftast ett antal olika bromsar som kan ställas in före kast.
Monofilament (monolina): En lina som är tillverkad av en solid tråd. Oftast i nylon eller fluorocarbon.
Flätlina: En lina som är spunnen av ett antal olika kevlartrådar.
Pilk: Ett avlångt bete med betydande vikt som fiskas vertikalt.
Traditionellt havsfiske: Teknik där fiskaren släpper betet ner mot botten för att sedan lyfta det upp och ner genom vattenmassorna.
Bytesfisk: Mindre fisk som står på rovfiskarnas meny.
Struktur: Variationer i ett vattens fauna – stenar, berg, växter, pålar, bryggor med mera.
Jiggfiske: Teknik där man kastar ut en jigg som fiskas studsande mot botten.
Shadjigg: En fiskliknande jigg med en liten stjärt som vickar vid inspinning.
Turbåt: En chartrad båt där flera fiskare åker ut tillsammans och fiskar.