Populära länkar
Kategorier
FISKEMETODER
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga fiskare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Ta abborren om hösten
Om hösten kan abborren vara lynnig, vilket ställer till det för dig som håller i spöet. Vissa dagar kan både uppfinningsrikedom och finess vara ett måste för att inte gå bom. För att snabbt kunna hjälpa dig har vi genat lite i kurvorna och frågat tre experter hur de fiskar. Här ger Dejan Milosevic från Westin, David Lundh från Abu Garcia och Mogge Lewin från team Rapala sina bästa tips i jakten på höstabborren.
Ju kallare desto grundare
Var abborren uppehåller sig under hösten skiljer sig givetvis åt mellan olika vatten och inte minst mellan insjö och skärgård. Fiskar du i skärgårdsmiljö under tidig höst kan du behöva täcka lite vatten för att hitta rätt. Dejan Milosevic från Westin har lagt många höstsäsonger längs Kalmarkusten och har god koll på hur abborren fungerar där:
– I början av hösten är abborren lite mer utspridd och du kommer ofta i kontakt med fisk på lite djupare vatten. Lägg inte mycket tid på samma plats utan försök att fiska av ett större område.
Dejan Milosevic med en helt otrolig fångst på 3,01 kg
Dejan berättar att han ofta söker skärgårdsabborren bland växtlighet och gles vass men även klassiska platser som strömsatta sund, öar och grynnor. Dejan utvecklar:
– Lite senare på hösten brukar abborren vandra in i vikarna och du hittar ofta fisken relativt grunt, mellan en och tre meter. När det närmar sig vinter och vattnets temperatur kan räknas på ena handen uppehåller sig abborren ofta på knädjupt vatten. Kompakta stim av fin abborre kan hittas på endast en halvmeters djup. För att trigga abborren i kallare vatten fiskar jag oftast med jigg och lätta skallar. Långsam hemtagning efter botten varvat med korta och långa pauser brukar vara effektivt.
Från landnära strukturer till sjöbotten
David Lundh från Abu Garcia söker höstabborre som jagar bytesfisk närmare land. När löjan sprätter i ytan är det läge att vara beredd med spöet:
– Där jag fiskar tätnar bytesfiskstimmen på hösten och ibland kan det fullständigt koka i vattenytan. Jag fiskar ofta i anslutning till hamnar och bryggor, där bytesfisken gärna klumpar ihop sig. Här finns framför allt benlöjor som är ett perfekt byte för abborren som sällan är långt bort, berättar David.
Om hösten letar David oftast abborre som jagar löja.
David använder som oftast jiggar med paddelstjärt för att komma i kontakt med höstabborren. Favoritfärgen i hans vatten går ofta i den silverblå skalan. Skallen får gärna väga runt tio gram.
– När man jiggar betet genom vattnet täcker man snabbt av hela vattenpelaren. Storlek och färg på betet väljer jag dels efter vattnets klarhet, dels med tanke på hur bytesfisken ser ut.
Söker i djupet
Mogge Lewin från team Rapala letar abborren på helt andra platser, men utgår precis som David efter bytesfisken. Han hittar som oftast höstabborren på sjöns djupaste delar, där bytesfisken samlas.
– Jag söker abborren djupt, fast gärna i anslutning till hårdare grundtoppar. När det kommer till betesvalet så är det ofta små variationer som utgör skillnaden. Vissa dagar vill abborren ha en långsamt fiskad jigg med lättare skalle, för att bara någon timme senare vilja ha precis samma bete fast med en tyngre skalle som jag presenterar med en snabb hemtagning, avslöjar Mogge.
Morgan Lewin med en grann höstabborre.
Glöm aldrig dina hårdbeten
Dejan fiskar ofta hårdbeten och chatterbaits tidigt på hösten. Beten med lite mer fart i. Ju längre in på höstkanten han kommer desto mer går han över till jiggfisket. Han lämnar dock aldrig sina hårdbeten hemma. Almanackan är nämligen full av undantags-dagar. Ju närmare vintern han kommer desto mer sänker han vikterna på jiggskallarna. Är det kallt i vattnet ska man ha möjlighet att presentera jiggen långsamt, vilket är fördelen med de lätta skallarna. Det är också under den kallare perioden som finessfisket kommer till pass.
– När det endast är några grader i vattnet gäller det att vara flexibel och prova sig fram. Testa allt från dropshot, till ned rig och neko rig, men glöm aldrig att även testa ett hårdbete om fisken inte hugger, säger Dejan.
Mogge Lewin från team Rapala instämmer:
– Glöm heller inte bort dina vibrationsbeten, som exempelvis Rippin Rap eller Rap-V Blade från Rapala, under hösten. De sjunker snabbt och kan med fördel fiskas effektivt när abborren står tätt på djupet.
Läge för finessfiske
En regel som däremot inte har några undantag är den om att alla beten man väljer att fiska med ska man också ge tid att lära sig. Hur funkar betet med olika vikter? I vilken inspinningshastighet fungerar betet som bäst? En annan viktig frågeställning är den om vilka färger som triggar abborren beroende på årstid. För att du ska lyckas bemästra fisket i just ditt vatten så måste du våga testa dig fram. Det finns oftast inga säkra kort som håller hela höstsäsongen. David fyller i:
– Trots att jiggen ofta är ett säkert kort för höstabborren ska man inte glömma bort att experimentera med olika metoder, tekniker och tackel för att hitta melodin för dagen. Just abborren är en fisk som kan vara mycket petig och lynnig när det kommer till vad som står på dagens meny. Ett bredare utbud av beten och tackel kommer skörda framgångar. På höstkanten, när vattnet är kallare föredrar jag långsamma och bottennära presentationer. Under de senaste fiskepassen har en Carolina rig fungerat mycket bra. Med den tekniken kan jag släpa hem jiggen sakta utmed botten utan att riskera att fastna i vegetationen, tack vare offset-kroken.
Abborrfiskarens ordlista
Jigg: Ordet har genom åren ändrat innebörd men idag är det ett bete med uppåtvänd krok som oftast fiskas över botten.
Strukturer: Variationer i ett vattens fauna – stenar, berg, växter, pålar, bryggor med mera.
Bytesfisk: Mindre fisk som står på rovfiskarnas meny.
Vattenpelare: Vattenmassan mellan botten och ytan.
Hårdbete: Ett bete tillverkat i hårt material exempelvis: crankbaits, vobbler, jerkbeten, metallbeten.
Chatterbait: En bladförsedd jigg med gummikjol. Betet har en oregelbunden gång och ger ifrån sig ljud och vibrationer.
Jiggskalle: Vikt och krok i ett – används oftast ihop med en kropp av gummi.
Dropshot: En fisketeknik där du fäster en krok direkt på linan varpå du apterar betet. Under till sätter du fast ett justerbart sänke som bestämmer hur långt över botten du fiskar.
Ned rig: Ett bete främst ämnat för abborre. Lätta, platta skallar som tillsammans med ett gummibete fiskas precis över botten. Betets utformning gör att det står vertikalt upp från botten.
Neko rig: Vikter och maskliknande jiggkroppar ger betet en levande gång som inte lika enkelt fastnar i botten och vegetation.
Finessfiske: Ett samlingsnamn för diverse olika metoder för abborrfiske, vilka har sitt ursprung i det amerikanska fisket efter bass.
Carolina rig: Ett konformat sänke ihop med en glaspärla avger ett klickande ljud som triggar fisken att ta jiggen som hänger bakom. Till den här riggen används ofta en offset-krok.
Offset-krok: En speciell krok vars utformning gör det enklare att fiska i besvärliga miljöer. Används tillsammans med ett mjukt bete.