Populära länkar
Kategorier
FISKEMETODER
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga fiskare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Vadarbyxor
Vadarbyxor - tips om inköp och skötsel
Hos oss på Fiske.se hittar du vadarbyxor/vadarstövlar i olika material. De vanligaste nu för tiden är andningsvadare, men ska du fiska då det är väldigt kallt är neoprenvadare ett bra alternativ.
Neoprenvadare sitter ofta mer slimmade, är mycket varma och fungerar bäst vid vadning i kallt vatten. Dom är dock inget bra alternativ när det är varmt väder eftersom de då lätt bildar kondens. När man väljer storlek på neoprenvadare så får man gå efter sin skostorlek och då kanske passformen inte blir den perfekta, men dom gör sitt jobb när det är kallt. Ett par vadare i neopren kan sitta tight, detta kan göra dem lite mer omständliga att ta på och av jämfört med andasvadare men när man väl fått på dom så sitter de riktigt bra. Dessutom är neoprenmaterialet mer stryktåligt än många andra vadar-material och håller oftast lite längre mot slitage.
Andningsvadare isolerar mycket dåligt eftersom de är tunna och passar bättre när det är varmt väder. Men med rätt kläder under är det inga problem att använda denna modell när kylan kommer. Med rätt kläder avses superställ närmast kroppen, som transporterar bort svetten från kroppen och via ett eller flera lager av isolerande fleece håller man sig torr och varm länge. Andningsvadare är mer känsliga för att få riv och stick skador så dom flesta av vadarmodellerna har förstärkningar på utsatta ställen. Vilket gör att vadarnas andningsfunktion försämras något på de förstärkta partierna men håller självklart bättre för ris och grenar som man kan "skrapa" i. Det finns vadare av strumpmodell som kräver separata vadarskor samt vadare med fasta monterade stövlar. Bägge modellerna har sina för- och nackdelar, men strumpmodellen är nog den smidigaste när du ska gå längre sträckor, samt att det finns ett större utbud av strumpvadare och man kan själv välja att kombinera dom med en stabil och bekväm vadarsko. Strumpmodellen är också mycket lättare att torka eftersom den går att vända ut och in ända ned till neoprenstrumpan.
De flesta andningsvadare är tillverkade av material som är stumma och det är därför viktigt att man väljer vadare som är tillräckligt stora.Modellerna med fasta stövlar är att föredra när man vadar i vatten där det förekommer mycket sand, samt att dom är smidiga att dra på och av sig.
Unna dig alltid det bästa för din egen komfort på fisketurerna. Bra passform och hög kvalitet är viktigt för att du ska känna dig bekväm och nöjd. En bra fisketur börjar alltid med bra kläder och skor, det är det viktigaste i en fiskares utrustning.
Vård och skötsel av andningsvadare:
För att du ska ha maximal glädje av dina vadarbyxor är det viktigt att du tar hand om dem på rätt sätt. När du svettas tränger små saltkorn genom membranet och med tiden tätnar dessa små porer och reducerar andningsförmågan. I tillägg till detta bildas även dålig lukt. För att upprätthålla andningsförmågan i dina vadarbyxor bör du tvätta och återimpregnera dem med jämna mellanrum. Gör en grundlig tvätt/återimpregnering enligt anvisningarna nedan
1 - Tvätta vadarbyxorna
Vadarbyxor kan tvättas i maskin men en traditionell handtvätt i handfatet eller badkaret är att rekommendera. Lös upp en blandning med tvättmedel i vatten och lägg byxorna i blöt. Skölj byxorna ordentligt i tvättvattnet. När de är ordentligt blöta kan du skrubba dem försiktigt med en mjuk borste. När du är nöjd med resultatet hänger du upp byxorna för tork och låter dem genomtorka ordentligt. Om du ska hänga in vadarbyxorna efter säsongen eller vika ihop dem är det väldigt viktigt att de är helt torra. Fuktiga byxor kommer att mögla och tejpen över sömmar kan börja släppa.
Maskintvätt: Vid maskintvätt är det väldigt viktigt att tänka på följande: Tvätta med kallt vatten. Använd absolut inget mjukgörande medel. Torka med insidan ut. Låt dem dropptorka tills de är helt torra. Lösa delar som axelremmar och vadarbälten plockas bort, eller se till att de är skyddade så att de inte slår/nöter på byxorna under tvätten eller fastnar inuti maskinen. Använd vanligt tvättmedel eller något tvättmedel som är anpassad för andningsvadare (t.ex. Revivex High Tech Fabric Cleaner) som är väldigt skonsamt.
2 - Avlägsna dålig lukt.
Efter en tids användning kommer dina vadarbyxor sannolikt att lukta ganska dåligt. Lukten kommer från svett, smuts och bakterier. Gör dig själv och dina kamrater en tjänst och ta bort den dåliga lukten. För att ta bort dålig lukt, smuts och bakterier från vadarna häller du två kapsyler med Mirazyme i en hink med varmt vatten. Har du portionsförpackningar av denna så använder du en sådan. Det står även bruksanvisning på förpackningen.
Rör runt ordentligt så att medlet löser upp sig i vattnet. Doppa vadarna upp och ner och se till så att alla områden är blöta. När detta är gjort hänger du upp vadarna så att de får dropptorka. Skölj eller tvätta inte vadarna innan de är torra. Mirazyme arbetar under tiden det torkar med att ta hand om bakterier, alger och dålig lukt. När vadarna är torra är de luktfria och som nya.
3 - Återimpregnera yttertyget
När du använder vadarbyxorna försvagas den vattenavvisande förmågan/impregneringen i ytterlagret. Redan på fabriken är alla vadarbyxor impregnerade för att vattnet lätt ska rinna av ytterlagret. Den egenskapen kommer att minska med tiden och byxorna börjar att dra åt sig vatten istället och blir tyngre. Detta utan att de blir blöta invändigt men man kan känna ibland hur det tränger igenom om man sitter på huk eller på knä. Impregneringen är till för att skydda vadarbyxorna. Använd en spray som är avsedd för impregnerade material, så återfår vadarna sin vattenavisande förmåga igen.
Steg 1. Häng upp de nytvättade byxorna och spraya på rikligt med sprayen. Låt byxorna dra till sig impregneringen ordentligt.
Steg 2. Medan byxorna fortfarande är fuktiga använder du ett strykjärn för att torka och därmed aktivera impregneringen. Undvik att komma i kontakt med neopren, gummerade sömmar och gummidetaljer. Du kan även använda en hårfön till att torka/aktivera impregneringen.
Att tänka på!
- Duscha ALLTID av dina vadarbyxor efter användning och torka dom hängande i luftigt utrymme.
- Välj ett par bra kängor som passar dina vadare med filt eller gummisula beroende på om du är mest på land eller i vatten.
Ordlista för vadarbyxor.
MS-Medium Short: Medium byxor med kortare ben.
MK-Medium King: Medium byxor med större omfång runt magen.
ML-Medium Long: Medium byxor med längre ben.
MKS-Medium King Short: Medium byxor med större omfång och kortare ben.
Neopren: Syntetiskt gummimaterial som är vattentätt, stötdämpande, värmeisolerande och oljebeständigt.